Kan man få gallsten av rabarber?
Kan man få gallsten av rabarber? - Foto: Envato, Janerik Henriksson/TT

Kan man få gallsten av rabarber? Vi reder ut

Rabarber är en syrlig sommarfavorit i många svenska kök. Men för den som har gallsten kan frågan väckas: Är det något man bör undvika för att slippa smärta?


Finns det något bättre än att sitta i trädgården, med solen i ansiktet och en rykande färsk paj med vaniljglass på bordet? 

Rabarber är en populär växt i svenska trädgårdar som används flitigt i allt från pajer till saft. Men för den som lider av gallsten eller gallbesvär uppstår ibland frågan: Kan rabarber trigga ett gallstensanfall? Vi reder ut! 

Vad är gallsten?

Gallstenar är små, hårda kristaller som bildas i gallblåsan – ett litet organ under levern som lagrar galla. Galla behövs för att bryta ner fett i maten, men om balansen mellan gallans olika ämnen rubbas kan stenar bildas.

Gallstenar kan vara allt från ett sandkorn till flera centimeter stora och består oftast av kolesterol eller pigment. Vissa personer har gallsten utan att märka något, medan andra kan drabbas av smärtsamma gallstensanfall, särskilt efter måltider med mycket fett.

Foto: Envato

Vad orsakar gallsten?

Det finns flera faktorer som kan bidra till att man utvecklar gallsten:

  • Höga nivåer av kolesterol i gallan
  • Övervikt eller snabb viktminskning
  • Hormonella förändringar (t.ex. graviditet eller p-piller)
  • Ärftlighet
  • Hög ålder
  • Kostvanor

Hur behandlar man gallsten?

Behandling av gallsten beror på symtomens svårighetsgrad. Om stenen inte orsakar några besvär krävs oftast ingen behandling. Vid återkommande smärta eller anfall rekommenderas oftast en titthålsoperation där gallblåsan tas bort. För lindrigare fall kan livsstilsförändringar, som fettsnål kost och regelbundna måltider, hjälpa. Smärtstillande och kramplösande läkemedel används vid akuta anfall.

I sällsynta fall kan läkemedel som löser upp stenarna ges, men det tar lång tid och passar bara vissa typer av stenar. Om komplikationer uppstår, som inflammation eller stopp i gallgången, kan akutsjukvård och endoskopisk behandling behövas.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kan man få gallsten av rabarber? 

I Allt för föräldrars forum är det flera personer som ställer sig frågan: Kan man få gallsten av att äta rabarber? 

En person söker svar av andra forumanvändare, med frågan: 

"Gallstensanfall av rabarber? Är det någon av er vetare som kan det? Jag har sökt på nätet men hittar inget samband med rabarber - däremot äpplen - är rabarber och äpplen släkt?"

Och det är flera personer som ger sin expertis på ämnet. 

"Jättevanligt! de jag känner med gallstensproblem klarar inte rabarber!", svarar en person. 

"Du ska helst undvika starkt kryddad mat, fet mat, välstekt mat. Äpple, rabarber och vindruvor kan också utlösa gallstensanfall. Jag fick även anfall av t.ex vin, tomater, ägg etc. Man får helt enkelt prova sig fram.", svarar en annan. 

Svaren ovan kommer från forumtråden: Gallstensanfall av rabarber??? Läs alla svaren och var med och bidra med dina erfarenheter du också! 

Ät måttligt med rabarber

Men finns det någon vetenskaplig bevisning på att rabarber kan ge stora besvär med gallsten? 

Faktum är att rabarber är rik på oxalsyra – ett ämne som kan binda kalcium i kroppen och således bilda kristaller. Oxalsyra har framför allt kopplats till njursten, inte gallsten.

Det finns i dagsläget inga vetenskapliga bevis för att rabarber skulle direkt orsaka gallsten. Däremot bör personer med känslighet för oxalater eller njurproblem vara försiktiga med att äta stora mängder rabarber regelbundet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Missa inte: 

Hur gör man slime? Ingredienser och recept

/
stats