Kan man bada med vattkoppor? Vi reder ut.

Bada med vattkoppor – kan man det? Vi reder ut

Kan man bada med vattkoppor? Det är en fråga många småbarnsföräldrar ställer sig under sommarsäsongen då vattkoppor kan smyga sig på samtidigt som solen gassar. Vi reder ut hur det ligger till med bad och vattkoppor! 

Vattkoppor är mycket smittsamt, och de flesta har eller kommer drabbas av det någon gång under livet. De flesta får vattkoppor när de är barn,  och ju äldre du är när du får vattkoppor desto jobbigare känns ofta symtomen. 

Symtom på vattkoppor 

Vattkoppor kommer ofta med flera symtom, enligt 1177. Feber, huvudvärk, trötthet och det kanske mest kända: röda utslag på kroppen som kliar som bara den. Utslagen, blåsorna, är vätskefyllda och uppkommer av en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. 

Kan man få vattkoppor två gånger? 

Många virus kan man få fler än en gång, men vattkoppor får de allra flesta faktiskt bara en gång i livet. Om du blivit smittad som barn kan du helt enkelt känna dig lugn med att du inte kommer smittas av det framöver. 

Bada med vattkoppor

Det finns flera sätt att lindra de kliande vattkopporna. Ett sätt är att tvätta huden med mild tvål och vatten – så att de inte blir infekterade. Dessutom kan svalt vatten faktiskt lindra klådan, så att ta ett svalt bad med vattkoppor går bra, enligt 1177. 

Tänk på att torka den vattkoppsdrabbade huden försiktigt efter ett eventuellt bad eller dusch. 

I och med att vattkoppor är mycket smittsamt bör man inte vistas vid ett bad så som ett badhus eller allmän utomhuspool när man har vattkoppor. 

Lästips: 

Vad kan man göra inomhus på sommarlovet? 10 tips på aktiviteter

Nationaldagen 2024: Tips på saker att göra

Roliga saker att göra med barn i Stockholm, Göteborg och Malmö

Så här gör du slime – 3 enkla recept med saker du har hemma 

Roliga skämt för barn: Skämt som passar barn i alla åldrar

50 kluriga och roliga gåtor och tankelekar för barn

Powered by Labrador CMS