Föräldraledighet – bra skydd mot psykisk ohälsa

Föräldraledighet är ett bra skydd mot försämrad mental hälsa. De positiva effekterna hos mammor kan dessutom sitta kvar längre fram i livet.
Det hävdar tre forskare som har sammanställt 45 internationella studier i ämnet, rapporterar forskning.se.

Forskare har sett långtgående positiva effekter på den mentala hälsan hos personer som har varit föräldralediga. Arkivbild.

Amy Heshmati och hennes två forskarkollegor från Stockholms universitet (SU) och Karolinska Institutet (KI), har undersökt sambandet mellan föräldraledighet och psykisk hälsa hos föräldrar.

– De fördelaktiga effekterna är förknippade med mer generösa system för föräldraledighet, till exempel med längre ledighet, säger Amy Heshmati, doktorand och studiens förstaförfattare, till forskningssajten.

Slutsatsen är: Föräldraledighet ger ett skydd mot psykisk ohälsa. Både när det gäller depression, allmän mental ohälsa, mental ångest, utbrändhet och behov av psykisk vård.

Vanligt med psykiska besvär efter förlossning

Enligt Sol P Juárez, en av medförfattarna till studien, är psykiska besvär efter förlossningen relativt vanliga: tio till tjugo procent av mammorna och upp till tio procent av papporna drabbas.

Nu kan forskarna se att de positiva effekterna av föräldraledighet sitter i även längre fram i livet – för mammor. För pappor däremot är den positiva effekten mer kortvarig.

Forskarna fick fram sitt resultat, som har publicerats i tidskriften The Lancet, genom att titta på 45 olika studier i ämnet som har genomförts i 14 höginkomstländer (bland annat Sverige) som erbjuder någon form av garanterad föräldraledighet.

– Även om vi hittade bevis på skyddande effekter som varar flera år efter förlossningen och senare i livet, behövs mer forskning för att styrka detta, säger Amy Heshmati, till forskning.se.

Powered by Labrador CMS