Förlossningsdepression – så vet du om du är drabbad

Att få barn kan vara en av de lyckligaste stunderna i livet för många, men för andra kan det också innebära en hel del oro och nedstämdhet. Här är tecken på att du kan ha drabbats av en förlossningsdepression.

Nybliven förälder och livet har aldrig varit så bra som nu! Eller? Bara för att man känner sig nere och har en tuff tid de första dagarna som pappa eller mamma behöver det inte betyda att du har ett allvarligare problem. Enligt Vårdguiden är det nämligen ganska vanligt att bli nedstämd i två-tre dagar efter födseln av barnet – detta kallas för "baby blues". Men att få en depression i samband med att du får barn är inte helt ovanligt.

Vårdguiden skriver att man man ha drabbats av en förlossningsdepression om man är nedstämd nästan varje dag i mer än två veckor. Här listar vi några tecken på att du kan vara drabbad.

Tecken på att du lider av förlossningsdepression​

– Du har tankar om att skada dig själv eller barnet.

– Du orkar inte ta hand om din hygien och orkar kanske inte alltid ta hand om barnet.

– Du har ångest, är orolig och kan känna panik.

– Du känner dig värdelös och har skuldkänslor.

– Det är jobbigt att träffa personer som står dig nära.

Känner du igen dig? Läs alla symptom här och sök vård direkt. Läkemedel eller samtalsterapi kan hjälpa dig att må bättre.

Foto: Shutterstock

Kända Linnea Henriksson visade efter sin förlossning upp magen – något som fick många positiva reaktioner bland följarna. "Det där på min mage är eld", säger hon och syftar på bristningarna. Se bilden i videon nedan!

Powered by Labrador CMS