Högkänsligt barn leker att hen är ett flygplan
Högkänsligt barn leker att hen är ett flygplan

HSP – Så vet du om du har ett högkänsligt barn

Har du någonsin undrat om ditt barn kan vara högkänsligt eller kanske till och med fått frågan från någon utomstående? Här listar vi några exempel där du kan se om ditt barn tillhör gruppen HSP (highly sensitive person).

Vad många inte vet är att var femte person bär på personlighetsdraget HSP. Deras vardag ser något annorlunda ut än majoriteten av befolkningen då deras kropp känner och reagerar starkare på livets alla intryck.

Här är några tecken på att ditt barn är högkänsligt

Hur barn med HSP påverkas i olika miljöer

  • Ditt barn gillar inte att befinna sig i miljöer som är stimmiga med mycket ljud, människor och rörelser.
  • Ditt barn säger allt som oftast nej istället för ja till saker som är nya och främmande.
  • Ditt barn lägger snabbt märke till nya dofter, ljud och små detaljer.
  • Ditt barn trivs bäst med människor hen känner väl och kan ibland upplevas som blyg och tillbakadragen i sammanhang där hen ska träffa eller lära känna nya människor.
  • Ditt barn har svårt att varva ner och komma till ro efter en dag som innehållit mer aktiviteter än vad hen än vad vid.

Hur barn med HSP känner och agerar i olika situationer

  • Ditt barn blir lätt förnärmad och det tar lång tid att komma över den jobbiga känsla som uppstått när hen vet att hen gjort något fel.
  • Ditt barn är noga med att kläderna är bekväma och sköna att ha på sig. Sitter en tvättlapp och skaver eller kliar materialet blir det ofta ett stort problem.
  • Ditt barn vill bevisa sig och ställer höga krav på sig själv, kanske lite för höga krav som lätt blir en belastning för hen att gå runt och bära på.
  • Ditt barn är verbalt duktig med stort ordförråd och är generellt väldigt nyfiken och ställer mycket frågor.

Som förälder kan det ibland vara svårt att förstå sig på sitt högkänsliga barn om man inte är högkänslig själv och kan sätta sig in i deras värld. Men det finns saker du kan göra för att stötta ditt barn och få hen att se sitt personlighetsdrag som en superkraft.

Läs mer här: Så får du ditt barn att älska sin högkänslighet

Källa: hspföreningen, hsperson

Foto: Sunny Studio / Shutterstock

Powered by Labrador CMS