Kvinna som har ont i magen för att hon är förstoppad
De kan hjälpa att dricka varmt vatten om man drabbats av förstoppning.

Huskur för förstoppning: Här är tipsen som kan hjälpa

Huskurer och råd till dig som besväras av förstoppning.

De allra flesta drabbas av förstoppning någon gång, och även om det oftast är ofarligt och går över av sig själv så kan det vara riktigt besvärligt och jobbigt. Som tur är så finns det saker man kan göra för att bli av med förstoppningen. Här får du några användbara tips, och effektiva huskurer.

Huskurer mot förstoppning

Här kommer olika huskurer som kan fungera när du är förstoppad.

Ät fiberrik mat

  • Ät morötter, broccoli, blomkål, bönor och ärtor
  • frukt och då särskilt katrinplommon, fikon, aprikoser och päron
  • fullkornsprodukter som fullkornspasta
  • grovt bröd

Drick vatten

En huskur mot förstoppning som kan vara effektiv är att dricka varmt vatten på morgonen. Detta ska inte vara varmt vatten från kranen, utan vattnet ska kokas först och sedan svalna lite grann. Tänk att du dricker en kopp te, men utan tepåse. Det varma vattnet hjälper till att stimulera matsmältningen och kan sätta fart på magen.

Olivolja

En annan huskur som ska kunna hjälpa vid förstoppning är att ta en matsked med rapsolja eller olivolja före maten. Man kan även ta en matsked olja på fastande mage på morgonen. Oljan smörjer systemet och lindrar förstoppning.

Motionera

Att röra sig och motionera kan hjälpa mot förstoppning.

Mat att undvika

  • Vitt ris
  • Ljus pasta
  • Vitt bröd

Vad är förstoppning?

Förstoppning innebär helt enkelt att det är svårt att bajsa, även om man vill och kanske till och med känner att man behöver göra det. Vid förstoppning kan man ha olika symptom så som: att bajset är hårt och svårt att få ut, att det gör ont i ändtarmsöppningen när man bajsar eller försöker bajsa, att det känns som om tarmen inte har tömts efter ett toalettbesök, att magen känns utspänd och att man har ont i magen.

Om man är förstoppad en längre tid kan man även bli illamående och känna att man inte vill äta. Man kan också få sprickor i ändtarmsöppningen som blöder lite. Förstoppningen går ofta över av sig själv efter ett tag, och det finns effektiva sätt att ta till för att bli av med förstoppningen. Om det inte går över trots att man har försökt behandla det själv så bör man kontakta vårdcentralen.

Orsaker till förstoppning

Förstoppning kan bero på väldigt många olika saker. Ofta handlar det om att man har druckit för lite vätska. Det kan också bero på att man har ätit för lite fibrer. En klurig sak med fibrer är dock att man även måste dricka ordentligt när man äter mycket fibrer, eftersom man annars kan bli förstoppad på grund av det.

Andra orsaker kan vara nya matvanor, att man har rört på sig för lite, resor och miljöombyte, stress och oro, graviditet och vissa läkemedel. Läkemedel som kan orsaka förstoppning är till exempel morfin, opioder, järn och en del läkemedel mot psykiska sjukdomar. Även hinder eller sprickor i ändtarmen samt vissa sjukdomar, som till exempel IBS, kan orsaka förstoppning.

Vad man kan göra vid förstoppning

Om man drabbas av förstoppning bör man börja med att försöka dricka mer, röra sig mer och äta mer fiberrik mat och lösande mat. Exempel på sådan mat är till exempel katrinplommon, fikon, aprikoser, fullkornsprodukter, grovt bröd, grova gryn och messmör. Det är dock viktigt att även dricka mer när man äter fiberrik mat, eftersom det annars kan få motsatt effekt.

Man bör även äta mindre av stoppande mat. Detta är till exempel pasta, ljust bröd, vitt ris och blåbär. Om man stressar mycket bör man även göra något åt detta, eftersom stress kan orsaka förstoppning. Om det inte hjälper att lägga om kosten, röra sig mer och dricka mer vatten så finns det även receptfria läkemedel mot förstoppning som kan vara effektiva.

Läs mer om förstoppning hos 1177.

Powered by Labrador CMS