Hälsa

Kön, tänder, längd: Det här ärver vi från våra pappor

En del saker på din kropp är med största sannolikhet ärvt från din pappas sida. Allt för föräldrar går igenom vilka!

Aha, tändvärk igen...? Då är det kanske så att du får skylla på din pappa (ja, och på din livsstil, förstås). Men just tandhälsan är något som forskare kunnat lista ut verkar vara något som vi främst ärver från våra pappor.

Vänta, är det inte 50 % chans?

Nja! Vi ärver 50 % av mamman och 50 % av pappan. Men det finns forskning som visar att pappans gener är snäppet mer “dominanta” än mammans gener. Därför finns det också studier som visar vilka gener som vi oftare ärver från pappan än från mamman.

1. Ditt kön

Könet på bebisen avgörs av spermierna – eftersom ägget alltid är XX. Spermierna, däremot, är “könade” med antingen Y eller X. Om en man har många bröder brukar det vara ett tecken på att han förmodligen själv bär på fler Y-spermier, vilket betyder att det är större sannolikhet att han själv får söner.

2. Tandhälsan

Även om du kan ärva tändernas form och utseende från både mamma och pappa, är det större sannolikhet att du har ärvt din pappas tandhälsa. Får du ofta hål i tänderna, eller har du mycket tandsten? Ja, nu vet du vem du ska skylla det på!

3. Längden

Gener påverkar förstås vår längd, men även livsstil och hälsa påverkar hur långa vi blir tillslut. Men vi vet också att långa män får långa barn! Så din längd är förmodligen kopplad till din pappa.

Men, vänta nu. Varför blir vi nästan alltid längre än våra föräldrar? Det kan du läsa om här!

Det går att räkna ut hur långt ditt barn kommer bli: Här finns ett enkelt räknesätt!

Mer:

Forskning visar att vi ärver vår intelligens från mamman

Barn som hjälper till hemma blir mer framgångsrika

Powered by Labrador CMS