Maten som hjälper mot inflammerade tarmfickor – bästa tipsen

Inflammerade tarmfickor kan vara mycket smärtsamma och orsaka symtom som illamående, feber och buksmärtor. Här är maten som hjälper!

Divertikulit är en inflammation i en eller flera små fickor i tarmväggen. Även om det alltid är viktigt att konsultera en läkare för medicinsk rådgivning, kan koständringar vara en viktig del i att hantera och förebygga symptomen på divertikulit. Här är maten som hjälper!

Maten som hjälper vid inflammerade tarmfickor

1. Högfibrerad kost 

Fiber hjälper till att mjuka upp avföringen, vilket minskar trycket inuti tarmarna. Detta kan i sin tur minska risken för att tarmfickor bildas eller inflammeras.

  • Hela korn: Som fullkornsbröd, quinoa och havre.
  • Frukt: Som päron, äpplen och bananer.
  • Grönsaker: Såsom broccoli, bönor och ärter.

2. Drick mycket vätska

Dricka mycket vatten kan hjälpa till att mjuka upp avföringen och främja en regelbunden tarmrörelse.

3. Probiotika

Det finns forskning som tyder på att probiotika kan hjälpa till att återställa balansen av bra bakterier i tarmen, vilket kan vara fördelaktigt för de med divertikulit. Yoghurt och fermenterade livsmedel som kimchi, surkål och kefir kan vara bra källor till probiotika.

4. Undvik vissa livsmedel

Vissa individer med divertikulit kan märka att vissa livsmedel, såsom nötter, popcorn och frön, kan orsaka obehag. Även om det inte finns konkreta bevis som stödjer detta, kan det vara värt att minska på dessa livsmedel om du märker att de orsakar besvär.

5. Minska på rött kött

Vissa studier har antytt att en hög konsumtion av rött kött kan öka risken för divertikulit. Det kan vara bra att ersätta rött kött med andra proteinkällor som fisk, kyckling eller baljväxter.

Medan koständringar kan vara en viktig del i att hantera och förebygga divertikulit, är det viktigt att konsultera en läkare eller en nutritionist för individuell rådgivning. Genom att äta en balanserad och hälsosam kost och undvika trigger-mat, kan man potentiellt minska symtomen och risken för framtida inflammationer.

Lästips2 olika recept på chokladbollar utan vaniljsocker 

Powered by Labrador CMS