Medelvikt i Sverige 2023 – så mycket väger vi

Vi gar försökt lista ut vad medelvikten i Sverige är 2023!

Vad är medelvikten i Sverige 2023
Medelvikt i Sverige 2023

När det gäller medelvikt är de flesta medvetna om att denna ständigt förändras, och att vi inte har samma medelvikt i dag som för 100 eller 200 år sedan, till exempel. Men man behöver faktiskt inte gå så långt tillbaka i tiden för att se en förändring. Här går vi igenom hur mycket vi väger i Sverige i dag, jämfört med förr.

Medelvikt i Sverige 2023

Det går tyvärr inte att hitta några helt nya uppgifter när det gäller medelvikt, vilket gör att man inte säga säkert vad medelvikten är i Sverige 2023. För några år sedan kunde man dock konstatera att medelvikten för kvinnor är 68 kg, och för män är medelvikten 84 kg.

Medelvikt kvinnor

Kvinnor har en medelvikt på omkring 68 kg, vilket är 5 kg mer än vad den var under början av 80-talet. Vi har även blivit längre sedan dess, närmare bestämt 2 centimeter längre - medellängden för kvinnor var 164 centimeter då, och i dag är medellängden 166 centimeter.

Medelvikt män

Även män har blivit såväl längre som tyngre sedan 80-talet. Männen vägde i genomsnitt 76 kg i början av 80-talet, och i dag är medelvikten 84 kg. Medellängden var 177 centimeter, och i dag är den 180 centimeter.

Förr och i dag

Vi jämförde tidigare med statistik från tidigt 80-tal, och då kan man konstatera att vi tillsammans - män och kvinnor - har blivit ungefär 7 kg tyngre och 2 centimeter längre sedan dess. Även om vi har blivit längre så gör den stora viktökningen att BMI har ökat - från 23,3 till 24,8 för kvinnor och från 24,2 till 26,1 för män.

År 2021 kunde man konstatera att hela 52 procent av svenskarna har övervikt eller fetma. Det är vanligare bland äldre än bland yngre, och vanligare bland män än kvinnor. 58 procent män har övervikt eller fetma, och 46 procent kvinnor. När det gäller just fetma så har 16 procent av alla svenska män och kvinnor detta.

En positiv sak

Det finns dock åtminstone en positiv sak i statistiken. Nämligen att flera går eller cyklar till jobbet i dag, jämfört med 1998. Trots detta har dock vår kondition blivit sämre, och vikten har som sagt ökat. Men vill vi se det positiva så är det alltså detta, att vi i dag är bättre på att gå eller cykla till jobbet - vilket är positivt såväl för hälsan som för miljön.

Läs mer

Powered by Labrador CMS