Hälsa

Så kan du träna när du är nybliven mamma
Så kan du träna när du är nybliven mamma

PT-coachen: Så kommer du igång med träningen efter förlossningen

Är du nybliven mamma och vill komma igång med träningen igen? Vi har snackat med PT-coachen Emelie Elmes som dagligen sprider massa härlig mammapepp!

Hej Emelie! Vem är du?

– En energisk trebarnsmorsa med ett enormt intresse för mammaträning. Jag snöade in på det långt innan jag själv fick barn och med 13 års erfarenhet fascineras jag fortfarande över allt kvinnokroppen kan gå igenom och återhämta sig från!

Vad ska man tänka på som nybliven mamma när det kommer till träning?

– Det finns ingen magisk gräns som säger när du kan träna vad. Det beror på flera faktorer. Hur du tränat tidigare, vad du har för gener, om du hade en komplikationsfri förlossning eller inte och hur du tränat din bäckenbotten är några av dem. Därför är det viktigt att verkligen lyssna på kroppen och inte köra på för hårt. Det finns ingen anledning att skynda här. Börja lugnt!

Finns det några vanliga misstag som många nyblivna mammor gör?

– Det måste ändå vara att strunta i bäckenbottenträning. Det tjatas om den av en anledning. Den gör verkligen skillnad så hoppa inte över den! Sen upplever jag att många är så rädda att göra fel att de inte gör något alls, och det är där jag kommer in i bilden. Jag vill lära dem allt jag kan!

För många mammor är det svårt att hinna med träning i vardagen, har du tips på enkla övningar?

– Ja, jag har massa tips på övningar utan redskap som fungerar att göra när som helst, var som helst. En favoritövning är musslan!

Ett träningsband kan enkelt användas i flera övningar för att skapa lite mer motstånd. Foto: Privat

Vilka träningsövningar bör man undvika till en början?

– Skelettet är fortfarande uppmjukat en tid efter förlossningen. Det i kombination med en försvagad bäckenbotten gör att du bör undvika hopp och enbensövningar. Tunga magövningar som planka och situps är också bra att vänta med.

Vilken träningsform skulle du som PT rekommendera den första tiden?

– Styrketräning. Som nybliven mamma är det ofta träning för magen och bäckenbotten det pratas om men vi får inte glömma ryggen, höften och sätet. Ryggen får jobba hårt under småbarnsåren och behöver stärkas för att orka. Muskulaturen kring höften har försvagats under graviditeten och en stark sätesmuskulatur avlastar ryggen, dämpar stötar och håller bäckenet stabilt.

Du kör liveträning varje måndag på Instagram, hur kom du på det och vad har du fått för respons?

– Jag såg ett enormt behov hos de som följer mig. De flesta är småbarnsföräldrar och har svårt att ta sig iväg, då kommer jag hem till era vardagsrum tänkte jag! Responsen har varit helt otrolig, det blir fler deltagare för varje vecka och fortsätter det i den här takten så kommer jag utöka till fler pass.

Vill du haka på online-träning tillsammans med Emelie eller få inspiration till andra bra träningsövningar för mammor? Kika in på @familjefys!

Foto: Privat

Läs också:

Träningscoachen – så kan du träna under och efter graviditeten

Gravidträning anpassad till dig – Maria Wigbrant tipsar

Powered by Labrador CMS