Lyckligt barn som dansar i parkmiljö.
Lyckligt barn som dansar i parkmiljö.

Så får du ditt barn att älska sin högkänslighet

Fördelarna med att vara högkänslig är många och det är här du som förälder kan vara uppmärksam och hjälpa ditt barn att framhäva och utveckla de här fördelarna.

Så kan du stötta ditt högkänsliga barn:

Hjälp

Högkänsliga barn kan uppleva starka känslor när de utsätts för olika sorters konstformer. De blir glada av musik som faller dem i smaken och kan uppleva många härliga känslor om en bra låt spelas. Om du märker att ditt barn reagerar positivt på en låt, dansa med och spela liknande musik mycket och ofta. Det kan utveckla den kreativa förmågan hos ditt barn och även fungera som ett bra stöd som hen kan ty sig till när världen känns orättvis.

Neutralisera

I nya miljöer kan intrycken bli för många för det högkänsliga barnet vilket i sin tur leder till att hen kan upplevas som blyg och tillbakadragen. Låt ditt barn ta den tid den behöver och gör situationen till någonting lättsamt och ofarligt. Om du är glad och mår bra känner barnet av det vilket gör att hen blir tryggare och lugnare.

Underlätta

Om sysslorna blir för många på en och samma gång kan ditt barn bli lättirriterad då stressen och intrycken blir för överväldigande. Sätt därför upp en lista (inte för lång) som exempelvis kan vara ”morgonrutiner”. Avsluta med en rolig syssla som hen tycker om att göra så blir barnet mer motiverad att fullfölja listan. Känslan av att faktiskt klara av någonting som från början kändes jobbigt ger barnet en ordentlig boost och tanken att prova på annat som känns lite jobbigt blir mer lockande.

Coacha

Goda smaker är livet! Högkänsliga barn har en känslovärld som många bara kunnat drömma om. Att känna smaker, texturer och temperaturer kan därför göra högkänsliga till väldigt duktiga hobby– eller yrkeskockar då de lätt kan förstå vilka smaker som fungerar med varandra. En kräsen palett absolut, men finns gärna där som förälder vid matbordet och fråga ditt barn vilka smaker hen känner och om du eller din partner kunnat göra maten godare på något sätt. Svaren du får kommer både förvåna och möjligtvis behöva ifrågasättas, hen är ju trots allt bara ett barn!

Älska

Oavsett om ditt barn är HSP eller inte är det självklart förälderns viktigaste roll, att älska sitt barn precis som den underbara person den är.

Källa: hspföreningen, hsperson

Foto: Twinsterphoto / Shutterstock

Powered by Labrador CMS