Hälsa

Sex efter förlossningen
Sex efter förlossningen

Sex efter förlossningen – allt du behöver veta

När kan man börja ha sex efter förlossningen är något många undrar. Det finns såklart inget universellt svar på den frågan, det är väldigt individuellt. Många aspekter spelar in och sex är och kan vara så mycket mer än omslutande sex i vagina. Vi reder ut de vanligaste frågorna gällande sex efter förlossning!

I våra forum diskuteras frågan, våra bloggare skriver om det. När är det egentligen ok att ha sex igen efter förlossningen? Hur du mår och hur din kropp läker efter förlossningen spelar självklart in, men det viktigaste av allt är: när du har lust.

Oavsett om du har fött barn vaginalt eller med kejsarsnitt så blöder du vanligtvis i 6-8 veckor efter förlossningen. När moderkakan släpper från livmodern lämnar den ett sår efter sig och det såret blöder till det är läkt. I takt med att livmodern drar ihop sig efter förlossningen blir också såret mindre och oftast blöder man som mest första dagarna. Den här blödningen kallas för avslag. Så länge du har avslag är du också extra infektionskänslig och därför ska du använda kondom om du har omslutande sex i vagina.

Den hormonella omställningen när du ammar gör att slemhinnorna i slidan blir extra tunna och sköra. Du kan känna dig torr i slidan och det kan göra ont, det kan påverka sexlusten. Om du har lust men det känns torrt kan man ta hjälp av glidmedel.

Sex efter vaginal förlossning

De första veckorna efter en vaginal förlossning är många väldigt känsliga i och runt vaginan, det är inte konstigt om du inte är sugen på att ha sex alls.

Under en vaginal förlossning töjs vävnaderna ut för att ge plats åt bebisen. Musklerna i bäckenbotten tänjs ut med flera hundra procent, det är en enorm belastning och det tar tid att läka. Knipövningar och bäckenbottenträning är ett bra sätt för musklerna att tränas upp igen. Kanske upplever du att omslutande sex inte känns som innan, det kanske känns mindre eller gör ont. Vidhetskänsla eller att du känner dig “slapp” kan vara ett tecken på att bäckenbotten inte läkt ordentligt. Om du känner dig trång och det känns obehagligt har man kanske råkat sy ihop musklerna lite för tight. Ta kontakt med din barnmorska, en gynekolog eller en sjukgymnast för att få mer hjälp.

De flesta får en bristning av någon grad som behöver sys av en barnmorska eller läkare. Du kan också ha fått ett klipp i mellangården, det sys på samma sätt som en bristning.

Materialet man använder när man syr en bristning är självupplösande. Det betyder att stygnen försvinner av sig själv. Det kan ta allt från några dagar till lite mer än en månad innan stygnen är borta. Fråga vad som gäller just för dig, det kan vara bra att vänta med omslutande sex till stygnen är borta.

Sex efter kejsarsnitt

Första månaden efter ett kejsarsnitt ska du undvika att lyfta tungt och att anstränga dig för mycket. Du kan känna obehag i magen och ärret. Det är inte ovanligt att känna obehagskänsla även i vagina, för även om du har fött barn med kejsarsnitt kan din bäckenbotten kännas annorlunda efter graviditeten. Tänk på att inte belasta magen och använd kondom om du fortfarande blöder.

Prata preventivmedel på efterkontrollen

Om du har omslutande vaginalt sex finns det en möjlighet att du blir gravid. Amning som preventivmedel är en mycket känslig metod som man inte kan förlita sig på helt. Dessutom kommer ägglossningen alltid före mensen och det är då du kan bli gravid. Så om möjligheten finns att du blir gravid och du inte önskar bli det, se till att ha ett preventivmedel. Prata med din barnmorska på efterkontrollen.

LÄS ÄVEN: Kopparspiral – ett effektivt preventivmedel utan hormoner

Sex är inte enbart omslutande vaginalt samlag. Alla par har inte ens omslutande samlag, det beror på vad man har för preferenser och hur ens relation ser ut. Prova er fram, utforska och testa det som känns skönt. Ett tips kan vara att börja försiktigt. Smeksex kan vara ett sätt att närma sig och hitta tillbaka till lusten. Ibland är det närhet, kramar och hålla handen som behövs och känns viktigt.

Oavsett om det går en vecka, en månad, ett år eller längre så är det absolut viktigaste att du har lust och vill ha sex. Många gånger kan lusten hos den som fött barnet vara mindre eller skilja sig från partnerns. Du ska inte ställa upp på något som du inte vill, du ska inte ha sex för husfridens skull. Om er syn på sex och samlivet i relationen skiljer sig och ni har olika lust prata om det. Om det är ett stort problem i er relation ta hjälp utifrån. Kontakta en sex- och samlevnadsmottagning eller familjerådgivning. Det är viktigt att båda mår bra i er relation, men om du inte vill ha sex ska du aldrig känna dig tvingad till det.

LÄS MER: Kroppen efter förlossningen

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. barnmorska

Har du fler frågor om sex efter förlossning? Maila rebecca.nilsson@lifeofsvea.se

Powered by Labrador CMS