Det finns otroligt många fördelar med gravidyoga (både för mamma och för bebis). Här listar vi de nio viktigaste.
Det finns otroligt många fördelar med gravidyoga (både för mamma och för bebis). Här listar vi de nio viktigaste.

Stärk bandet till bebisen i magen: Därför är gravidyoga så populärt

Gravidyoga är ett populärt sätt att hålla sig aktiv under graviditeten. Men det finns många fler anledningar till att träningsformen blivit så populär.

Med yogan får du som gravid egen tid att reflektera över vad som händer med din kropp, den kommande förlossningen och det stundande föräldraskapet på ett prestigelöst och avslappnat sätt. Yogans specifika tekniker formar också ett spirituellt band mellan dig och bebisen i magen.

Vad är gravidyoga?

Yoga är en uråldrig tradition, med rötter i Indien, som syftar till läran om kropp och själ. Kort och gott olika tekniker och rörelser för att lugna sinnet. I västvärlden ses yoga för det mesta som en ren träningsform. Gravidyoga är en mer skonsam form av vanliga yogarörelser, samtidigt som den på många sätt är förberedande, praktisk och spirituell.

9 fördelar med gravidyoga

Det finns otroligt många fördelar med gravidyoga (både för mamma och för bebis). Här listar vi de nio viktigaste:

1. Minskar stress

Yoga är en typ av meditation som minskar stress och tillför ny energi. Med gravidyogan får både mamma och bebis ta del av denna positiva effekt.

2. Kontakt med kroppen

Teknikerna inom yogan tränar dig i att få kontakt med sin egen kropp och därmed också bebisen som växer inuti kroppen. Denna teknik gör det lättare att hantera graviditetens olika faser.

3. Bättre balans

Gravidyoga hjälper till att träna upp balansen och smidigheten. Det kan vara skönt att känna sig smidig allteftersom man växer under graviditeten.

4. Förbereder kroppen på förlossning

Yogan ger dig bra verktyg för att lära dig själv att slappna av. Avslappningsövningar som är lika relevanta i vardagen som under en förlossning. Med regelbunden yogaträning förbättrar man blodcirkulationen, vilket är viktigt ur en förlossningsförberedande synpunkt. Många yogapositioner är fördelaktiga som förlossningsställningar. Har man övat innan blir detta mer naturligt och går smidigare under själva förlossningen. Man får dessutom lära sig specifika andningstekniker som kan fungera som smärtlindring.

5. Bebisen hittar sin position

De olika positionerna hjälper bebisen att hitta sin slutgiltiga position i livmodern.

6. Lindrar åkommor

Andningen och rörelserna som är specifika för yogan, hjälper dig att lindra sina egna graviditetsåkommor. Exempel på sådana är svullnad, kramper, halsbränna, åderbråck, illamående.

7. Förberedelse för föräldraskapet

Yoga hjälper till att träna både styrka och uthållighet. Två egenskaper som kommer komma väl till pass när du är nybliven förälder till ett spädbarn.

8. Stärker bandet till bebisen

Många av de fysiska fördelarna med yogan har en positiv effekt på fostret i magen. Yogans spirituella och reflekterande aspekter bidrar också till en ökad tillhörighet. Du stärker bandet till bebisen genom att lyssna inåt i kroppen under meditationen. På så sätt lär ni känna varandra. Genom din träning kan du faktiskt också stärka barnets motoriska förmåga, känslor och sensoriska utveckling.

9. Lättare efter graviditeten

Om du som nyförlöst varit aktiv under graviditeten går det snabbare att komma tillbaka till ett stadie där du rent fysiskt känner dig som dig själv igen. Det är förstås olika från person till person och det är alltid viktigt att rådfråga en barnmorska eller läkare gällande fysisk ansträngning efter förlossningen.

Är gravidyoga något för mig?

Gravidyoga har massor av välgörande effekter för de allra flesta, men det finns förstås undantag. Det är viktigt att du känner efter själv och inte utför aktiviteter som gör ont eller inte känns bra. Ihållande illamående, suddig syn, blödningar, stark foglossningssmärta och frossa är några symptom du bör vara extra uppmärksam på. Om du känner av någon av dessa bör du rådfråga din barnmorska och kanske avstå från gravidyoga.

Foto: G-Stock Studio/Shutterstock.com

Powered by Labrador CMS