Barn med feber på natten.
Det kan vara förvirrande om barnet har feber på natten men inte på dagen.

Vad ska man göra om barn har feber på natten men är frisk på dagen?

Råd om hur man hanterar nattlig feber när barnet verkar friskt i övrigt.

Artikeln innehåller kommersiella länkar

De flesta som har barn har någon gång varit med om att barnet verkar friskt på dagen, men under natten blir sämre och kanske till och med får feber. Ofta, men inte alltid, kommer detta efter en förkylning när man tror att barnet är friskt. Hur ska man tänka? Vad beror det på? Behöver man hålla hemma trots att barnet är piggt och friskt på dagen? Och vad ska man göra?

Hur man ska göra om barnet har feber på natten men är frisk på dagen?

Håll barnet hemma från förskola och skola

Det finns egentligen tre saker att tänka på vid nattlig feber när barnet är friskt på dagarna. För det första bör man komma ihåg att det förmodligen rör sig om en virusinfektion, och därför bör barnet hållas hemma från skola eller förskola.

Febernedsättande vid behov

För att minska febern kan man ge Alvedon eller liknande för barn om barnet inte mår bra. Se också till att hålla det svalt i rummet, och låt barnet sova utan pyjamas. Om barnet vaknar av febern och känner sig varm kan man låta barnet dricka vatten.

Kontakta vården om du är osäker

Om man misstänker att febern beror på något annat, till exempel urinvägsinfektion, så bör man kontakta vårdcentralen. Håller febern i sig länge så bör man också kontakta vården, antingen vårdcentralen eller sjukvårdsupplysningen.

Läs mer om feber hos 1177.

Barn blir ofta mer sjuka på natten

Det är inte alls ovanligt att förkylningar och liknande märks mest på natten. Detta är egentligen vanligt för vuxna också - hostan kan förvärras, halsen gör ondare och så vidare. De flesta har väl också varit med om att förkylningen känns som värst precis när man vaknar, eller strax innan man somnar, även om den knappt märks alls under dagtid. Precis så kan det vara för barn också.

Det är alltså inte konstigt eller ovanligt att ett barn har feber på natten men verkar friskt på dagen, speciellt inte om barnet precis har varit förkylt. Det finns också virusinfektioner som helt enkelt beter sig på det sättet, där febern kommer under natten men håller sig borta på dagen. Då är barnet sjukt, även om det inte märks under dagen.

En produkt som kan underlätta nätter med sjuka barn är Baby Brezza, som är perfekt för att blanda, värma och dosera färdiga flaskor med välling eller ersättning. Den blandar även ljudlöst så man slipper väcka familjen. Du hittar Baby Brezza här!

Feber kan bero på många saker

Det är också viktigt att komma ihåg att feber kan ha många olika orsaker. Ofta vet man att det är en förkylning - antingen för att barnet precis varit förkylt dagtid, för att sedan bara ha feber på natten, eller för att man märker ett fåtal lindriga symptom även dagtid.

Andra gånger är det inte lika tydligt. Detta behöver inte betyda att det är något annat, eller del virusinfektioner fungerar som sagt på detta sätt, men det kan ändå vara bra att tänka på att det kan finnas andra orsaker. Urinvägsinfektion är ett exempel där feber faktiskt förekommer. Om man är osäker så bör man alltså kontakta vårdcentralen.

Powered by Labrador CMS