Är det koffein i påskmust?

Här svarar vi på frågan om hur du kan veta ifall det är koffein i din påskmust.

Är det koffein i påskmust?
Är det koffein i påskmust?

Till påsken köper vi gärna påskmust, på samma sätt som vi dricker julmust på julen. För många känns det dock viktigt att undvika koffein, och det finns som bekant en del drycker som innehåller koffein - men vad gäller egentligen för påskmusten? Det kommer vi att gå igenom här.

Påskmusten är en av våra favoriter på påskbordet

När det gäller mat och dryck finns det många likheter mellan julen och påsken. Vi äter till viss del samma saker, även om julskinkan sällan äts under påsk, och vi dricker även samma sak - nämligen must. Under påsken kallas den dock för påskmust istället för julmust.

Andra favoriter på påskbordet är bland annat:

  • Ägg förstås, som vi äter i mängder under påsken.
  • Olika sorters sill, och rökta laxar.
  • Potatis och/eller Janssons frestelse.
  • Lamm vill många ha på påskbordet.
  • Påsktårta har också blivit vanligt till påsken.
  • Köttbullar och prinskorv.

Finns det koffein i påskmust?

Det korta svaret är nej, det finns vanligtvis inte koffein i påskmust. Det går dock inte att svara hundra procentigt säkert på denna fråga, eftersom det finns variationer. Generellt kan man dock säga att jul- och påskmust inte innehåller koffein, åtminstone inte vanliga sådana. Det finns även en specialvariant av denna must, så kallad "påskmust special" (eller "julmust special" under julen), och denna innehåller ofta koffein däremot.

Även om vanlig påskmust sällan innehåller koffein så finns det inget som säger att man inte kan tillverka en sådan, så om du vill vara helt säker bör du kolla innehållsförteckningen - eller ännu hellre kontakta tillverkaren eftersom innehållsförteckningen kan vara svåra att tyda när det gäller just detta.

Hur vet man om påskmusten innehåller koffein?

Ett sätt att kontrollera om det finns koffein i påskmusten är som sagt att kolla innehållsförteckningen, men detta är alltså inte alltid ett säkert sätt. Står det "koffein" kan man förstås vara säker på att det är så, men att du inte ser det ordet behöver egentligen inte betyda att det inte finns.

Detta beror på att det inte finns något krav på att skriva ut en exakt mängd koffein när man använder det som aromämne, och koffein kan alltså även kallas aromämne. Detta skiljer sig från energidrycker, som innehåller mer koffein, vilket gör att man måste skriva ut detta samt skriva en varningstext om hög koffeinhalt.

Med det sagt innehåller påskmust sällan koffein, om det inte är påskmust special. Vill man vara på den säkra sidan så bör man dock kontakta tillverkaren.

Powered by Labrador CMS