Dåligt väder på midsommar? 9 tips på saker att göra för att få ett bra firande

Det finns ingen dag på året som vädret är så avgörande som på midsommar. Många firar högtiden utomhus och många önskar därför sol och värme. Men vad gör man om det ändå blir regn? Vi har tipsen för att du ska få ett härligt midsommarfirande trots dåligt väder! 

Tips på aktiviteter att göra om det är dåligt väder på midsommar.

Midsommar, en av Sveriges mest älskade högtider, markerar sommarsolståndet och är den årets längsta dag. Det är en tid då familj och vänner samlas för att dansa runt midsommarstången, njuta av sill, färskpotatis och jordgubbar och sjunga en och en annan snapsvisa. 

Men medan vi svenskar hoppas på soliga dagar och ljumma kvällar, är verkligheten ofta en annan. Regn och oväntade väderomslag hör nästan lika mycket till midsommarfirandet som blomsterkransar och snapsvisor.

Varje år blir väderprognoserna lika efterlängtade som själva högtiden, och samtalen om vädret är ständigt närvarande. Kommer solen att skina på våra utomhusaktiviteter, eller kommer regnskurarna att tvinga oss inomhus? Oavsett om vädret är strålande eller grått, finner svenskarna alltid sätt att göra midsommar minnesvärd.

Allt för föräldrar har samlat de bästa tipsen på vad man ni kan göra om solen sviker oss på midsommar!

Tips på saker att göra om det är dåligt väder på midsommar

Hyr ett partytält 

Låt inte regnet stoppa er för att ha ett traditionsenligt midsommarfirande. Hyr, eller köp, ett partytält och behåll festen utomhus. Ladda upp med massa filtar, värmelampor eller levande ljus för att behålla värmen och njut av att höra regnet smattra mot tälttaket. 

Flytta festen inomhus 

Bara för att det är midsommar, måste man inte envisas med att vara utomhus. Flytta istället in festen och dekorera med blommor och blad för att behålla sommarkänslan. Låt inte vädret förstöra stämningen med hackande tänder och blåfrusna läppar. 

Roliga inomhusaktiviteter till midsommar 

Gör en mini-midsommarstång

 Om vädret hindrar er från att dansa runt midsommarstången utomhus, kan ni skapa en mindre version av den blomstrande stången inomhus. Använd blommor, blad och kvistar för att göra en miniatyrstång och hoppa som små grodor runt mini-stången. 

Picknick inomhus

Ignorera regnet och ha picknick ändå – men stanna inomhus! Lägg ut en filt på golvet och ha en mysig picknick inomhus. Fyll korgen med midsommarmat och njut av måltiden hemma på golvet. Fixa det mysigt med ljusslingor och sätt på en spellista med sommarlåtar och njut av en härlig picknick utan att behöva störas av kryp och flygfän. 

Gör en frågesport eller ett quiz

Frågesport är ett klassiskt inslag på midsommar och bara för att vädret sviker, behöver inte frågesporten slopas. Gör en mini-tipsrunda inomhus eller gör en klassisk frågesport runt bordet. 

För att addera lite lärande i leken: Sätt ihop ett roligt quiz med frågor om midsommartraditioner, svensk historia och sommar. Det kan vara både underhållande och lärorikt för hela familjen! 

Spela spel och lek lekar

Samla familj och vänner för att spela brädspel, kortspel eller sällskapsspel. Klassiska midsommarlekar som hoppa säck och ägget på skeden kan man genomföra i en mindre version och om utrymme finns. 

Läs mer: 31 roliga lekar till fest – perfekt för midsommar! 

Kreativa aktiviteter 

Varför inte passa på att hitta på kreativa pyssel med midsommartema. Skapa egna midsommardekorationer som pappersblommor, handgjorda kort eller dekorera ljuslyktor – perfekt för barnen. 

Ni kan också tillverka klassiska blomsterkransar, baka kakor och dekorera dessa och passa på att dekorera jordgubbstårtan så den är vackrare än någonsin. 

Läs merRoliga lekar till midsommar för barn och vuxna

Fokusera på musik och dans 

Gör en spellista med klassiska sommarlåtar och dansa tillsammans inomhus. Ni kan ha karaoke och tävla om vem som kan skriva den bästa snapsvisan. 

Läs mer8 roliga snapsvisor till sånghäftet på midsommar

Packa paraply och varma kläder 

Har du, om många andra, som tradition att besöka ett uppstyrt midsommarfirande med band och midsommarstång – låt inte regnet stoppa er från att fortsätta den härliga traditionen. Precis som ordspråket säger, det finns inga dåliga väder – bara dåliga kläder. Så klä dig i varma lager under regnrocken. Packa filtar, varm choklad och bullar – redo att njuta av det sedvanliga midsommarfirandet under paraplyet. 

Lästips: 

Så lever Zlatans föräldrar i dag

Hur lång är världens längsta man? Här är svaret

Powered by Labrador CMS