Gåtor till årets påskäggsjakt

Här kommer gåtor till årets påskjakt så att du enkelt kan styra upp en rolig jakt på påskägg!

Barn som hittar påskägg med hjälp av gåtor.
Låt barnen gå skattjakt med gåtor för att hitta påskägg.

Bland det roligaste med påsken är påskäggen och påskäggsjakten, åtminstone enligt barnen. Och självklart vill man planera en så bra påskäggsjakt som möjligt för att glädja barnen, med gåtor som är kluriga och kräver att de funderar ordentligt, men utan att vara allt för svåra för att klara. Här kommer våra bästa tips på gåtor till påskäggsjakten.

Gåtor till påskäggsjakten

Om det är en påskäggsjakt med gåtor man vill anordna så ska gåtorna som sagt vara lagom svåra, och anpassade efter barnets ålder. Här kommer några förslag på gåtor.

  • Jag är av trä, jag är fyrkantig och nu äter på mig. (Köksbordet)
  • Ni använder mig när ni vill bli rena. (Duschen)
  • Hos mig finns en garderob och säng. (Sovrummet)
  • Jag älskar när du leker hos mig. (Barnets rum)
  • Mig använder du när du vill se på film. (TVn)
  • Här ställer ni alla skor efter att ni varit utomhus. (Skohylla)
  • Jag tar hand om bilen när ni inte använder den. (Garaget)
  • Jag kan vara låg, jag kan vara högt uppe i luften. Ibland står jag stilla, men när du sitter på mig så rör jag mig. (Gunga)
  • I mig finns något brunt, som du brukar gräva i. (Sandlådan)
  • Jag har dörrar, fönster, golv, väggar och tak men i mig finns varken säng eller toalett. (Lekstugan)

Gör gåtorna åldersanpassade

Först och främst så är det förstås väldigt viktigt att anpassa frågorna efter barnets, eller barnens, åldrar. Har man flera barn i olika åldrar så kan man behöva ha två helt olika påskäggsjakter, och gömma påskäggen på olika ställen. Är barnen i ungefär samma ålder så kan det dock vara roligare att de får samarbeta.

Om barnen är i olika åldrar men man ändå vill att de ska samarbeta och göra samma påskäggsjakt, då kan man istället blanda gåtor - antingen med olika svårighetsgrad eller låta varannan lapp ha en uppgift till det yngre barnet istället. På så sätt blir båda delaktiga, och båda behövs för att man ska hitta äggen.

Alternativ till gåtor

Även om det är vanligt att man använder gåtor på påskäggsjakten, så finns det andra alternativ. Olika alternativ passar bra för olika åldrar, och för olika barn. En skattkarta som barnet får följa kan vara ett alternativ. Ett annat alternativ är att ge barnet uppdrag att göra för att få ledtrådar till vart ägget är gömt.

För mindre barn kan det vara bättre med bilder istället för gåtor. I övrigt fungerar det på samma sätt: Varje bild leder fram till nästa bild (som kan vara gömt i ett litet plastägg eller i ett kuvert), som leder fram till nästa och nästa, och slutligen till påskägget. Bilderna kan man skriva ut eller rita själv.

Powered by Labrador CMS