Här är de bästa påsklekarna för en lyckad påskfest

Här kommer påsklekar som passar alla och höjer stämningen på alla middagar under påsken!

Syskon leker en påsklek.
Påsklekar för hela familjen.

Högtider är förstås till för att firas, och hur firar man bättre än med lekar? Planera in tävlingar, femkamper och roliga lekstunder till påskledigheten. Här kommer några tips på roliga lekar till påsken.

Rulla ägg

Påskäggar ska såklart gärna ha med ägg att göra, och vad är väl roligare än att kasta eller rulla ägg? Kruxet här är dock att ägget inte får gå sönder - och självklart är det okokta ägg man ska spela med. Denna lek går helt enkelt ut på att försöka rulla, eller kasta om man är modig, sitt ägg så långt som möjligt.

Detta kan förstås vara bra att göra utomhus, eftersom det kan vara svårare inomhus och dessutom riskerar att bli rätt kladdigt. Det kan också vara en fördel om man kan stå vid en backe, så att äggen får lite fart. Sedan är det helt enkelt bara att låta alla rulla sina ägg från samma ställe, och se vem som kommer längst.

Ägg på sked

Det här är en riktig klassiker, som alltid är lika rolig. Här tävlar man vanligtvis två och två som går med sina ägg samtidigt, längst en bana. Man bör alltså markera upp en bana och två spår. Äggen, som ska vara okokta, ska sedan transporteras på en sked - som man antingen håller i handen eller i munnen, beroende på hur svårt det ska vara. Sedan är det bara att se till att komma i mål först, utan att tappa ägget.

Ägg boule

Det här är riktigt enkelt, men också riktigt roligt. Det fungerar precis som vanlig boule, där det gäller att försöka komma närmast ett utkastat klot - eller i detta fallet ett ägg. Börja med att koka äggen och måla dem i olika färger, så att alla som är med får en egen färg. Ett ägg ska dock fortsätta vara vitt. Det vita ägget kastas ut, och därefter ska alla försöka kasta sina ägg så nära det vita som möjligt.

Paketleken med ägg

Paketleken är mycket uppskattat på julen, och därför kan det vara en bra idé att ta med den till påskfirandet också. Här byter man dock ut julklapparna mot påskägg.

Så här går det till:

  1. Alla som deltar köper en eller två saker var. Man kan också bestämma att man ska köpa en "riktig" present och en skämtpresent - något sämre, helt enkelt.
  2. Det man köper ska läggas i påskägg och tejpas igen.
  3. Äggen samlas på bordet.
  4. Man turas om att slå en tärning, och får man en etta eller en sexa så får man välja ett ägg från bordet.
  5. När alla ägg är slut ställer man en timer. Tiden anpassas utifrån antalet deltagare.
  6. Får man en etta nu så får man stjäla ett ägg från någon och ge till någon annan. Får man en sexa så får man stjäla ett ägg till sig själv.
  7. När klockan ringer är leken slut och alla får öppna sina påskägg.
Powered by Labrador CMS