Hur många deltävlingar är det i melodifestivalen 2023?

Här får du veta hur många deltävlingar det är i Mello 2023. Vi listar också när och vart alla deltävlingar tar plats i år!

Så många deltävlingar är det i Melodifestivalen 2023.
Så många deltävlingar är det i Melodifestivalen 2023.

Många svenskar sitter bänkade framför tv:n på lördagskvällarna och följer melodifestivalen. Om du är en av dem så har du kanske börjat fundera över när dessa deltävlingar egentligen är slut, och vad som händer sen? Det får du veta här.

Hur många deltävlingar är det i melodifestivalen?

Precis som senaste åren så består melodifestivalen även i år av ett flertal deltävlingar, där några går vidare direkt till final. Ytterligare några kommer att gå till en semifinal, där de återigen får tävla om en plats i finalen.

Det är fyra stycken deltävlingar, och därefter en semifinaler. Slutligen hålls förstås en stor final, och när vinnaren har korats så vet vi vilket bidrag vi kommer att skicka till Eurovision Song Contest senare i vårt.

När är de olika deltävlingarna?

Deltävlingarna hålls i Göteborg, Linköping, Lidköping och Malmö. Några av dessa deltävlingar har redan ägt rum, men samtliga datum för deltävlingarna är:

  • 4 februari i Göteborg (Scandinavium)
  • 11 februari i Linköping (Saab Arena)
  • 18 februari i Lidköping (Sparbanken Lidköping Arena)
  • 25 februari i Malmö (Malmö Arena)

Deltävlingarna inträffar alltså, som vanligt, med en veckas mellanrum. Samtliga deltävlingar äger rum i februari, och såväl semifinal som final äger rum under första halvan av mars.

Alla datum att hålla reda på

När deltävlingarna är klara är det alltså dags för en semifinal, och denna äger rum i Örnsköldsvik (Hägglunds Arena) den 4 mars. Därefter skickas samtliga finalister till den stora finalen, som sänds från Friends Arens i Solna, den 11 mars.

Som alla redan vet så får vinnaren av melodifestivalen sedan representera Sverige i Eurovision Song Contest. I år hålls Eurovision Song Contest i Liverpool, i England. I vanlig ordning så är Eurovision i maj, och såväl deltävlingarna som finalen är under första halvan av maj.

Den första semifinalen i Eurovision är den 9 maj, och den andra är den 11 maj, alltså två dagar senare. Ytterligare två dagar senare är det dags för finalen - den 13 maj. Sverige kommer att delta i den första deltävlingen den 9 maj, under andra halvan.

Datumen du ska hålla reda på är alltså:

  • 4 mars - Melodifestivalens semifinal
  • 11 mars - Final i Melodifestivalen
  • 9 maj - Första deltävlingen i Eurovision (där Sverige tävlar)
  • 11 maj - Andra deltävlingen i Eurovision
  • 13 maj - Final av Eurovision Song Contest 2023
Powered by Labrador CMS