När är det skottår?

Allt du behöver veta om skottår – och när det infaller.

När är det skottår nästa gång? - 2024!
När är det skottår nästa gång? - 2024!

De flesta känner till skottåren och att detta är något som inträffar vart fjärde år, men långt ifrån alla har koll på när dessa infaller. Här kommer vi att gå igenom allt du vill veta om skottår - vad det innebär, varför vi har sådana och när de kommer.

Vad innebär skottår?

Skottår innebär helt enkelt att året får en extra dag. Ett skottår är 366 dagar långt, istället för 365 dagar. Skottdagen är alltid den sista dagen i februari, den 29 februari, vilket är en dag som inte finns i kalendern övriga år.

Vilka år är skottår?

Skottår inträffar vart fjärde år, och det är alltid år som är jämnt delbara med fyra. Detta innebär alltså att senaste skottåren var 2008, 2012, 2016 och 2020. Kommande skottår är 2024, 2028, 2032 och 2036.

Varför har vi skottår?

Anledningen till att vi har skottår är för att det får årstiderna att synkronisera med almanackan. Om vi inte hade haft skottår så skulle årstider och datum för sådant som vintersolståndet förskjutas. På 100 år skulle de förskjutas mer än 24 dagar i kalendern. Därför sätter man helt enkelt in en extra dag vart fjärde år, för att kalenderåret ska stämma med solåret.

Födelsedag på skottdagen

Självklart kan man födas på skottdagen, om man föds ett skottår, eftersom detta är en faktisk dag även om den bara finns vart fjärde år. Runt 6000 personer i Sverige fyller år på just skottdagen. Vad innebär då detta? Hur fungerar det att fylla år på skottdagen? Fyller man bara år vart fjärde år då?

Föds man detta datum så är födelsedatumet 29 februari, även om denna dag inte finns varje år. Det är dock bara vart fjärde år man faktiskt kan fira födelsedagen på rätt dag, men de flesta firar förstås sin födelsedag ändå. När man vill fira bestämmer man såklart själv, men det är vanligt att man väljer att göra det 28 februari.

Fria på skottdagen

Enligt en gammal tradition får kvinnor fria under skottår. Från början kommer denna tradition från Irland, och den är otroligt gammal - från 400-talet. Skyddshelgonet Sankt Patrick bestämde att kvinnor skulle få fria en dag, vart fjärde år.

Nu för tiden tänker man förstås sällan på detta, utan det är fritt fram för kvinnor att fria när de vill. En del gillar dock denna tradition och tar tillfället i akt att fria under skottår, eller till och med på själva skottdagen.

Powered by Labrador CMS