Vårtecken: Så vet du att det är vår

Funderar du över när våren kommer? Här är tecken att hålla utkik efter!

Vanliga vårtecken man kan leta efter
Vanliga vårtecken.

När jul och nyår är förbi längtar de flesta efter våren, men man vet aldrig riktigt hur länge man behöver vänta. De flesta anser att våren är här när fåglarna kvittrar, snön har smält bort och solen börjar synas mer. Vill man ha ett exakt svar på när våren kommer så kan det dock bli svårt. Det finns svar på den frågan, men inte ett utan många. Här går vi igenom vårtecken, och olika svar på frågan "När är det vår?"

Vanliga vårtecken

Det finns förstås många olika vårtecken, och saker som vi förknippar med våren. Några av de vanligaste vårtecknen är kanske dessa:

  • Körsbärsblommorna slår ut. Nu finns inte dessa överallt, men där de finns ser man det som ett tydligt vårtecken att körsbärsträden blommar. Detta brukar dock vanligtvis ske i mitten av april, och enligt många kommer våren långt innan dess.
  • Gatusopning. Ett säkert tecken på att våren kommer är att de sopar bort grus och sand från gatorna - för då ska det inte komma mer snö.
  • Fågelkvitter. Även om vi har några fåglar som stannar över vintern, så hör vi inte alls lika mycket fågelkvitter på vinterhalvåret. När fåglarna börjar sjunga, då vet vi att det är vår.
  • Tussilagon börjar komma fram. För många är tussilagon det första, och kanske det tydligaste, vårtecknet.
  • Uteserveringar öppnar. Något många går och väntar på är att uteserveringar ska öppna, så man kan sitta där och njuta av den tidiga vårsolen. När de gör det, då är det vår.

När klockan ställs om

Trots att vi ställer om klockan till sommartid så är detta för många ett vårtecken. Detta gör vi i mars, närmare bestämt den 26 mars klockan 02:00 på natten. När vi ställer om klockan till sommartid så ställer vi fram den en timme, så klockan 02:00 blir den istället 03:00.

Vårdagjämningen

Något annat som bokstavligen säger "vårtecken" är förstås vårdagjämningen. Just detta datum är ofta det vi utgår ifrån när vi ska avgöra när våren börjar. Vårdagjämningen inträffar dock nästan en vecka innan sommartiden börjar, den 20 mars. Vad innebär då vårdagjämningen? Jo, att dagarna och nätterna är lika långa.

När våren börjar

Det finns egentligen inget exakt svar på denna fråga, utan här kan man egentligen utgå från olika saker - och få olika svar. Man brukar dela upp varje årstid i tre månader - juni, juli och augusti är som bekant sommar. Detta innebär att de tre månaderna innan dessa är vår - mars, april och maj. Enligt denna logik blir alltså första mars den första vårdagen, även om det fortfarande brukar snöa då.

Man brukar även säga att våren pågår från 20 mars, till 21 juni. Detta då vårdagjämningen infaller 20 mars, och därefter pågår våren ungefär fram till midsommar. Många skulle dock anse att sommaren börjar några veckor innan midsommar. Men att vårdagjämningen är startskottet för våren känns väl knappast helt orimligt.

Vår enligt meteorologer

Om du pratar med en meteorolog så finns det inget specifikt datum då våren börjar, utan detta varierar från år till år och beror på vädret - eller närmare bestämt på temperaturen. För att det ska räknas som vår så ska dygnsmedeltemperaturen vara stigande, och den ska vara över 0 grader, men under 10 grader. Är medeltemperaturen mellan 0 och 10 plusgrader under minst 7 dagar, då har våren kommit - och den första av dessa dagar räknas som första vårdagen.

Läs mer

Powered by Labrador CMS