Annons:

Internationella isbjörnsdagen

2018
27
Februari

Isbjörnen är köttätande och finns främst i arktiska områden. Den är stor och väger normalt mellan 350-700 kg. En fullvuxen isbjörnshona är normalt hälften så stor som hanen. Isbjörnen är besläktad med brunbjörnen men har anpassat sig till att röra sig i snö, is och kyla. Huvudfödan är säl och isbjörnen är oftast ute på istäckt vatten. 

Isbjörnen har fått stå symbol för klimatförändringarna och anses vara delvis hotat på sikt eftersom polarisen sakta smälter. Det finns ca 20.000-25.000 isbjörnar i världen.

Visste du detta om isbjörnen?

  • Isbjörnen har utvecklats från brunbjörnen.
  • Isbjörnen är världens största köttätande landdäggdjur.
  • I arktiska Kanada har isbjörnar setts i skogar så långt som 200 km in från kusten.
  • När isbjörnen står på bakbenen blir den större än en liten elefant.
  • Isbjörnens hud är svart under den vita pälsen.
  • Under sommaren tillbringar isbjörnarna en fjärdedel av sin tid med att sova.
  • Isbjörnen har ett andra genomskinligt ögonlock som fungerar som ett par simglasögon och skyddar ögonen när de simmar. 
     

(Källa: WWF)

Annons