I en ny Novus-undersökning genomförd på uppdrag av Länsförsäkringar svarar 64 procent av de tillfrågade att deras sparande har en positiv inverkan på deras hälsa.
2700 svenskar tillfrågades om deras inställning till ekonomi kopplat till bland annat hälsa. I åldersgruppen 18-34 svarade hela 30 procent att de känner stress när de tänker på sitt sparande. De som sparar oregelbundet är mer benägna att må dåligt än de som sparar regelbundet. 42 procent av de som inte har ett kontinuerligt sparande känner stress, ställt emot 21 procent av de som sparar ofta.
– Genom att ta kontroll över sin ekonomi skapar man bättre förutsättningar att slippa känna stress och ångest över sitt sparande. Sätt upp mål och bygg upp ett sparande som passar dina förutsättningar, det ger större frihet och bättre valmöjligheter längre fram i livet, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.
Undersökningen genomförs som ett led i Länsförsäkringars initiativ ”Frihetskapital”. På www.frihetskapital.se erbjuder Länsförsäkringar bland annat tips och råd på hur svenska folket genom att skaffa sig ett frihetskapital kan öka känslan av ekonomisk trygghet och frihet.
Här är Elisabeths tips för dig som vill skaffa ett frihetskapital och slippa må dåligt över ditt sparande:
Visste du att du enkelt kan sätta ett eget namn på ditt sparkonto och ISK? Ändra namnet på ditt konto till något inspirerande som du blir motiverad av.
Det blir både roligare och mer effektivt! Dessutom blir det lättare att motstå frestelsen att ta pengar från ett konto som du har en tydlig ambition med.
Undvik fällan att spara pengar som blir över vid månadens slut. Prioritera ditt sparande istället och se till att du för över pengar i början på månaden. Om du precis börjat spara kan ett sparkonto vara en bra idé och vill du dessutom ha ett långsiktigt frihetskapital, kan du redan nu lägga in automatiska överföringar till ett investeringssparkonto. På så sätt lurar du dig själv och du tänker inte på att pengarna redan har dragits.
Att spara för ekonomisk frihet kan vara riktigt roligt. Gå ihop med några vänner och peppa varandra. Sätt individuella mål och håll sedan koll på utvecklingen tillsammans. Vem är din frihetskapitalskompis?
Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar 2017. Undersökningen syfte är att kartlägga allmänhetens inställning till ekonomisk frihet. Den är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Målgruppen för undersökningen är personer från den svenska allmänheten 18 - 79 år. Totalt har 2714 intervjuer genomförts.