Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
3 tips för att slippa stressa över ditt sparande

3 tips för att slippa stressa över ditt sparande

I en ny Novus-undersökning genomförd på uppdrag av Länsförsäkringar svarar 64 procent av de tillfrågade att deras sparande har en positiv inverkan på deras hälsa.

2700 svenskar tillfrågades om deras inställning till ekonomi kopplat till bland annat hälsa. I åldersgruppen 18-34 svarade hela 30 procent att de känner stress när de tänker på sitt sparande. De som sparar oregelbundet är mer benägna att må dåligt än de som sparar regelbundet. 42 procent av de som inte har ett kontinuerligt sparande känner stress, ställt emot 21 procent av de som sparar ofta.

Genom att ta kontroll över sin ekonomi skapar man bättre förutsättningar att slippa känna stress och ångest över sitt sparande. Sätt upp mål och bygg upp ett sparande som passar dina förutsättningar, det ger större frihet och bättre valmöjligheter längre fram i livet, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

En tidigare undersökning visar att vi i genomsnitt sparar 500 kronor i månaden per barn. Det vanligaste sättet att spara är att sätta in en summa varje månad och då gör man det gärna på ett fondkonto. Näst vanligaste är att man sparar pengar som barnen fått i gåva.
 
Fördelen med att månadsspara i fonder är att du sprider dina inköp över tid och får därmed olika inköpsvärden vilket ger en lägre risk än att gå in med en stor summa vid ett tillfälle. Får barnet en större gåva kan du fördela inköpen under några månader istället för att gå in med allt på en gång, säger Elisabeth Hedmark.

Undersökningen genomförs som ett led i Länsförsäkringars initiativ ”Frihetskapital”. På www.frihetskapital.se erbjuder Länsförsäkringar bland annat tips och råd på hur svenska folket genom att skaffa sig ett frihetskapital kan öka känslan av ekonomisk trygghet och frihet.

Här är Elisabeths tips för dig som vill skaffa ett frihetskapital och slippa må dåligt över ditt sparande:

 

1. Ge ditt konto ett eget namn

Visste du att du enkelt kan sätta ett eget namn på ditt sparkonto och ISK? Ändra namnet på ditt konto till något inspirerande som du blir motiverad av.

Det blir både roligare och mer effektivt! Dessutom blir det lättare att motstå frestelsen att ta pengar från ett konto som du har en tydlig ambition med.

 

2. Sätt undan pengar direkt

Undvik fällan att spara pengar som blir över vid månadens slut. Prioritera ditt sparande istället och se till att du för över pengar i början på månaden. Om du precis börjat spara kan ett sparkonto vara en bra idé och vill du dessutom ha ett långsiktigt frihetskapital, kan du redan nu lägga in automatiska överföringar till ett investeringssparkonto. På så sätt lurar du dig själv och du tänker inte på att pengarna redan har dragits.

 

3. Utmana varandra

Att spara för ekonomisk frihet kan vara riktigt roligt. Gå ihop med några vänner och peppa varandra. Sätt individuella mål och håll sedan koll på utvecklingen tillsammans. Vem är din frihetskapitalskompis?

 

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar 2017. Undersökningen syfte är att kartlägga allmänhetens inställning till ekonomisk frihet. Den är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Målgruppen för undersökningen är personer från den svenska allmänheten 18 - 79 år. Totalt har 2714 intervjuer genomförts.

Advertisement

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Emma Persson

Emma Persson är Länsförsäkringars privatekonom. Hon har två barn, 6 och 9 år gamla. På fritiden gillar Emma att läsa, springa, spela tennis och umgås med familjen. Bästa barnbok hon läst är "Så funkar det (väl inte?)" av Johan Thörnqvist.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Christina Meder

Christina Meder är Länsförsäkringars barn- och gravidförsäkringsspecialist. Christina har två tonårsdöttrar. Fritiden tillbringar hon ofta i innebandyhallen och på fotbollsplanen. Christina åker gärna båt i skärgården och är på landstället med familj och vänner. Resa och upptäcka nya platser och kulturer är ett stort intresse. Bästa barnbok är Pija Lindenbaums böcker om Gittan.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi