Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
6 punkter som gör dig tryggare i trafiken

6 punkter som gör dig tryggare i trafiken

Trygghet i trafiken är A och O, och handlar både om hur du kör och att bilen är i gott skick.

Här får du några råd om både körsäkerhet och hur du tar hand om bilen på bästa sätt:

1. Barnen ska sitta säkert. I början använder man babyskydd. Viktigt är att inte åka för långa sträckor i babyskyddet. Kroppen behöver få sträckas ut, så lyft gärna upp bebisen när ni stannar och rastar! Efter babyskyddet är det bakåtvänd bilbarnstol som gäller. Denna ska man använda så länge som möjligt! Det finns ingen anledning att vända för tidigt. Efter det fungerar en bältesstol bra. 

2. Anpassa hastigheten efter underlaget. Så här års kan vädret skifta väldigt snabbt, så det gäller att köra därefter.

3. Ha säkerhetsutrustning i bilen. Första hjälpen, reflexväst, ficklampa och en varm filt är saker som kan komma väl till användning om ni får oväntat stopp.

4. Barn i bil blir lätt uttråkade. Ladda upp med underhållning som barnen kan roa sig själva med, som ni som kör och sitter fram inte behöver assistera med.

5. Se till att ha bra däck. Fram till den 15 april (infaller på påskafton i år) är det tillåtet att köra med dubbdäck. Ha detta i åtanke om ni ska bila i påsk! Men åker ni till fjällen bör ni inte ta av dubbdäcken – ni får fortfarande köra med dem om det är risk för vinterväglag.

6. Programmera in resvägen i GPS:en i förväg, så får ni en säkrare resa.

 
Kör försiktigt! 
 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Emma Persson

Emma Persson är Länsförsäkringars privatekonom. Hon har två barn, 6 och 9 år gamla. På fritiden gillar Emma att läsa, springa, spela tennis och umgås med familjen. Bästa barnbok hon läst är "Så funkar det (väl inte?)" av Johan Thörnqvist.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Christina Meder

Christina Meder är Länsförsäkringars barn- och gravidförsäkringsspecialist. Christina har två tonårsdöttrar. Fritiden tillbringar hon ofta i innebandyhallen och på fotbollsplanen. Christina åker gärna båt i skärgården och är på landstället med familj och vänner. Resa och upptäcka nya platser och kulturer är ett stort intresse. Bästa barnbok är Pija Lindenbaums böcker om Gittan.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi