Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Allt du behöver veta om det nya amorteringskravet

Allt du behöver veta om det nya amorteringskravet

Nytt år, ny bostad? Det pratas mycket om det nya amorteringskravet som träder i kraft om några månader, och många är oroliga för att deras boendekostnader kommer att öka eller att de inte ska ha råd att köpa sin drömbostad.

Men exakt vad innebär det skärpta amorteringskravet? Och hur kommer det att påverka din ekonomi? Vi har sammanställt lite fakta nedan.

 

Vad innebär det nya kravet?

Amorteringskravet innebär att alla som tar ett bolån som uppnår en summa högre än 4,5 gånger sin bruttoinkomst (årsinkomsten före skatt), måste amortera 1 procentenhet mer av lånet varje år än vad de hade behövt innan.

 

Gäller det alla?

Nej, endast nya låntagare från och med 1 mars 2018.

 

Hur fungerar det?

Alla som tar ett bolån som är på mer än 50% av bostadens värde måste amortera. Det nya kravet betyder att banken även tar hänsyn till hur stor summan du lånar är i förhållande till din bruttoinkomst. Är lånet således på mer 4,5 gånger bruttoinkomsten, måste du amortera och numera 1 procentenhet mer än tidigare krav.

Exempel: Tar du ett lån på mellan 70-85% av vad bostaden är värd, så ska du amortera 2 procent ned till 70 procent, och därefter 1 procent till 50 procent av bostadens värde. Överskrider skulden sedan 4,5 gånger din årsinkomst är amorteringen ytterligare 1 procent till dess att skulden ligger under 4,5 gånger bruttoinkomsten.

 

Är bankerna tvingade att följa kravet?

Reglerna ska tillämpas av bankerna, men det är varje enskild bank som gör bedömningen huruvida en låntagare eventuellt kan slippa det skärpta kravet. Det är däremot också upp till banken själv att ställa högre krav på låntagaren – exempelvis att hen ska amortera mer även om lånet är lägre än 4,5 gånger bruttoinkomsten. Skulle du flytta ett befintligt lån som togs innan det skärpta kravet till en ny bank omfattas det inte av de nya reglerna. Tar du däremot ett tilläggslån efter 1 mars 2018 så berörs du.

 

Hos Länsförsäkringar kan du läsa allt som har med bolån och bostadsköp att göra, och ansöka om lånelöfte direkt. Läs mer här!

 

Källa: Finansinspektionen

Advertisement

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Emma Persson

Emma Persson är Länsförsäkringars privatekonom. Hon har två barn, 6 och 9 år gamla. På fritiden gillar Emma att läsa, springa, spela tennis och umgås med familjen. Bästa barnbok hon läst är "Så funkar det (väl inte?)" av Johan Thörnqvist.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Christina Meder

Christina Meder är Länsförsäkringars barn- och gravidförsäkringsspecialist. Christina har två tonårsdöttrar. Fritiden tillbringar hon ofta i innebandyhallen och på fotbollsplanen. Christina åker gärna båt i skärgården och är på landstället med familj och vänner. Resa och upptäcka nya platser och kulturer är ett stort intresse. Bästa barnbok är Pija Lindenbaums böcker om Gittan.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi