Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Cykeldags? Tänk på detta!

Cykeldags? Tänk på detta!

Vinden susar, träden svischar förbi och känslan av att vara oövervinnerlig strålar ur varenda por. Vi minns alla hur det var när vi som barn lärde oss cykla. Känslan av att livet låg framför oss och att inget kunde sätta stopp för det. Nu vet vi bättre.

Självklart ska alla barn få möjligheten att lära sig cykla. Ännu självklarare är att vi vuxna ligger steget före, tänker på vad som kan hända, vilka faror som lurar och hur barnen ska skyddas från dem.

När?
Den rådande rekommendation från barnläkare och forskare är att man bör vänta med tvåhjulingar tills barnet är i fem-sexårsåldern. Först då har den motoriska utvecklingen kommit så långt att barnet klarar av att lära sig manövrera cykeln. Även om balansen sitter där den ska, behöver man kunna starta, stanna och svänga. Kom ihåg att barn inte är redo för att ge sig ut själva i trafiken förrän tidigast i tio-tolvårsåldern.

Hur?
Frågan om stödhjul är ett hett omdiskuterat ämne. Fördelen med stödhjul är att barnet snabbt tar till sig cykeln som ett roligt inslag i livet. Tyvärr kan det slå tillbaka lika snabbt eftersom man inte har samma teknik när man cyklar med stödhjul som utan, och barnet behöver "lära om" för att hitta tekniken.

I långa loppen är det värt att satsa på stödhjulsfritt redan från starten. Försök avsätta tid och sätt upp delmål som gör erfarenheten till ett roligt äventyr för hela familjen.

LÄS ÄVEN: Länsförsäkringar tipsar om barnens cykelhjälm 

Viktigt!
*Storleken har betydelse!

Den första cykeln ska vara lagom stor. Mindre barn ska nå ner till marken med båda fötterna när de sitter på sadeln.

*Less is more!

Vänta med finesser som handbroms och växlar. Fokusera på det som är viktigt-att kunna starta, hålla balansen, svänga och bromsa.

*Syns man så finns man!

Alla cyklar, även de minsta, ska ha belysning fram och bak, reflexer fram, bak och på hjulsidorna. Lika roligt och viktigt är en rätt placerad ringklocka som barnet kan nå och använda utan att behöva släppa styret med handen.

Viktigast!
*Hjälm på! Visst bär även du som är vuxen hjälm? Om inte är det dags att börja nu. I dagsläget kräver lagen att alla under femton år bär hjälm, men nog vill du föregå med gott exempel för ditt barn? Den vanligaste skallskadan vid en cykelolycka är att man slår i den främre delen av huvudet där pannloben (frontalloben) sitter. Pannloben står bland annat för initiativförmåga och personlighet. Saker både du och ditt barn har glädje av.

Rätt hjälm
Upp till sju år är det en så kallad småbarnshjälm som gäller. De har ett spänne som automatiskt löser ut om barnet fastnar med hjälmen. Du känner igen småbarnshjälmen på spännet eller hakbandet som har en grön färg. Självklart ska man som förälder hålla uppsikt över barnen, men skulle olyckan vara framme löser spännet ut så att barnet inte fastnar.

 

Av: Liv Lövendahl

 

 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Emma Persson

Emma Persson är Länsförsäkringars privatekonom. Hon har två barn, 6 och 9 år gamla. På fritiden gillar Emma att läsa, springa, spela tennis och umgås med familjen. Bästa barnbok hon läst är "Så funkar det (väl inte?)" av Johan Thörnqvist.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Christina Meder

Christina Meder är Länsförsäkringars barn- och gravidförsäkringsspecialist. Christina har två tonårsdöttrar. Fritiden tillbringar hon ofta i innebandyhallen och på fotbollsplanen. Christina åker gärna båt i skärgården och är på landstället med familj och vänner. Resa och upptäcka nya platser och kulturer är ett stort intresse. Bästa barnbok är Pija Lindenbaums böcker om Gittan.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi