Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Det här FÅR du faktiskt äta när du är gravid

Det här FÅR du faktiskt äta när du är gravid

Evighetslånga listor med saker du inte får äta när du är gravid finns det gott om, och visst är det väldigt viktigt att vara uppmärksam på vad du får och inte får äta.

Däremot behöver man inte överdriva och lägga om kosten helt! Det går till exempel utmärkt att fisk – se bara till att inte äta fet fisk med för höga halter av dioxin och PCB för ofta. Kolla upp var fisken är fiskad, det kan vara avgörande. I övrigt så rekommenderas gravida att äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan, för en bra källa till bland annat D-vitamin och omega-3.

Frukt och grönt kan du verkligen unna dig! Cirka 500 g varje dag rekommenderas, exempelvis två portioner grönsaker och tre stycken frukter. Protein som kött, kyckling, ägg, bönor, linser och ärtor kan du gott mumsa i dig dagligen! Gärna tillsammans med potatis, bröd, ris, pasta eller bulgur.

Låter ju inte alls konstigt, eller hur? Sen är det ju självklart viktigast att du mår bra och äter det du tycker om. Det enda du absolut ska undvika till max är självklart alkohol, där är det noll tolerans. Avstå därför alkohol så snart du misstänker att du är gravid. Är du en ost-älskare? Nja, då kanske du tyvärr får överge den passionen under några månader. Mögel- och kittost som är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio, ska du inte äta då det finns risk att smittas av bakterien listeria. Råbiff är även en favorit hos många, men det får du dessvärre också slopa till dess att din lilla skatt vill se världen.

Kolla in den här lilla videon nedan på saker du kan njuta av, som saftiga jordgubbar och mumsig choklad till exempel. 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Elisabeth Hedmark

Elisabeth Hedmark är Länsförsäkringars privatekonom. Elisabeth har en vuxen dotter och två barnbarn. Hon gillar att resa, vara i naturen och vara med sin familj. Bästa barnbok som hon läst är Pippi Långstrump.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Christina Meder

Christina Meder är Länsförsäkringars barn- och gravidförsäkringsspecialist. Christina har två tonårsdöttrar. Fritiden tillbringar hon ofta i innebandyhallen och på fotbollsplanen. Christina åker gärna båt i skärgården och är på landstället med familj och vänner. Resa och upptäcka nya platser och kulturer är ett stort intresse. Bästa barnbok är Pija Lindenbaums böcker om Gittan.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi