Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Egenföretagande småbarnsförälder – 5 tips för att maxa pensionen

Egenföretagande småbarnsförälder – 5 tips för att maxa pensionen

Egenföretagande kan i mångt och mycket liknas vid att vara småbarnsförälder; det finns alltid något som ska tas hand om, och du känner ofta att tiden inte räcker till.

Råkar du dessutom vara både småbarnsförälder och egenföretagare är det inte konstigt att du inte hinner spendera så mycket tid som du önskar med familjen. När du sen en gång för alla lägger jobbet på hyllan och går i pension, finns det däremot all tid i världen till att umgås med dina nära och kära.

Som egenföretagare för ett småföretag är det du själv som har ansvar för att vara en bra arbetsgivare åt dig själv. Undersökningar som Länsförsäkringar har gjort visar dock att var tredje småföretagare inte sätter av pengar till tjänstepension. Arbetar du länge med något och inte har avsatt tjänstepension, kan den slutgiltiga pensionen bli avsevärt mycket lägre än du föreställt dig.

Under tiden du är föräldraledig, eller går ner i arbetstid under åren då barnen är små, påverkas givetvis din inkomst och därmed ofta din pension.

Det finns dock knep ni kan ta till i familjen för att jämna ut inkomstskillnaderna:

 

Dela deltiden

Ta reda på hur dina val i livet påverkar pensionen som exempelvis deltid, låg lön och ingen tjänstepension. Det hjälper dig att fatta medvetna beslut och du har samtidigt möjlighet att kompensera med eget sparande.

 

Ge dig själv lön

Ta ut lön från företaget, lön upp till drygt 41 000 kronor per månad påverkar hur hög statlig pension du kommer att få. Lön däröver påverkar inte beloppet.

 

Kompensera din partner

Du kan flytta kommande inbetalningar för din premiepension till din make eller maka för att kompensera den som får lägst pension.

 

Börja i tid

Betala in till din tjänstepension så tidigt som möjligt eftersom tiden framåt har stor inverkan på framtida pensionskapital. 

 

Håll koll

Kontrollera hur din totala pensionsbild ser ut genom att regelbundet gå in och kolla. Siffrorna blir mer rättvisande ju äldre du blir och du kan lätt göra egna pensionsprognoser.

 

 • Här är ett urval av vad Länsförsäkringars barnförsäkring ger dig

 • Ersättning vid bestående skador – så kallad medicinsk invaliditet
 • Ersättning förlorad arbetsförmåga – så kallad ekonomisk invaliditet
 • Kostnadsbidrag som komplement till Försäkringskassans vårdbidrag
 • Ersättning vid vissa diagnoser
 • Ärr- och tandskadeersättning
 • Ersättning för rehabilitering och hjälpmedel
 • Ersättning för kläder och glasögon vid olycksfallsskador
 • Krishjälp
 • Dödsfallsersättning

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Elisabeth Hedmark

Elisabeth Hedmark är Länsförsäkringars privatekonom. Elisabeth har en vuxen dotter och två barnbarn. Hon gillar att resa, vara i naturen och vara med sin familj. Bästa barnbok som hon läst är Pippi Långstrump.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Christina Meder

Christina Meder är Länsförsäkringars barn- och gravidförsäkringsspecialist. Christina har två tonårsdöttrar. Fritiden tillbringar hon ofta i innebandyhallen och på fotbollsplanen. Christina åker gärna båt i skärgården och är på landstället med familj och vänner. Resa och upptäcka nya platser och kulturer är ett stort intresse. Bästa barnbok är Pija Lindenbaums böcker om Gittan.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi