Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Ekonomen: Därför bör du spara till dina barn

Ekonomen: Därför bör du spara till dina barn

De allra flesta svenska föräldrar, omkring 70 procent, sparar till sina barn och de flesta föräldrar gör det för att ge sina barn en bra start i livet. Detta visar en ny undersökning som Länsförsäkringar gjort tillsammans med Novus. Men hur kommer det sig att alla inte sparar, och spelar det egentligen någon roll?
 
Att föräldrar vill ge sina barn en bra start i livet är kanske inte så konstigt. För många är den där goda starten associerad med att också kunna ge sina barn en liten slant.
 
– Jag tycker att svenska föräldrar är exemplariska! En majoritet av dem verkar veta precis vad ändamålet är med barnsparandet, vilket hjälper mycket när man ska välja sparhorisont. Vet du att det finns ett datum långt fram i tiden när du vill skänka pengarna kan du välja en fond som automatiskt minskar andelen aktier, och därmed risken, när utbetalningsdagen närmar sig. På det viset är det enda du behöver tänka på att se till att överföringen blir av, resten sköts automatiskt, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. 
 
 
Det genomsnittliga sparandet i Sverige är 575 kronor i månaden, vilket är en ökning med nästan 30 procent från den senaste mätningen som gjordes 2015.  Enligt undersökningen är det framförallt inkomst som bestämmer hur mycket det sparas till barnen. De hushåll som har en gemensam inkomst över 55 000 kronor lägger i snitt 655 kronor i månaden, medan hushåll med en inkomst mellan 20 000 och 30 000 kronor i snitt lägger undan 317 kronor till barnets sparande. Men har de där hundralapparna hit eller dit någon betydelse? Ja, menar Emma Persson.
 
Med en genomsnittlig avkastning på fem procent skiljer det 119 810 kronor mellan vad de två barnen har i startkapital när de fyller 18 år. Ränta-på-ränta-effekten är mäktig och bidrar till att även mindre belopp kan bli stora över tid, säger Emma Persson. Det bästa sättet att utnyttja den är att spara kontinuerligt och över en så lång tidsperiod som möjligt. 
 
Bäst på att spara till sina barn är föräldrarna i Halland, medan de i Uppsala hamnar på sista plats. Men ännu tydligare är skillnaden mellan de som tjänar mycket och de som tjänar lite. Bland de familjer som har en inkomst under 30 000 är det drygt en tredjedel som uppger att de inte sparar alls till sina barn. 
 
Och varför sparar familjerna inte till barnen? Anledningarna skiljer sig såklart från familj till familj, men det finns vissa svar som återkom. Över hälften av låginkomstfamiljerna som inte sparar till sina barn svarar att de behöver pengarna till annat.
 
Jag har stor respekt för att det finns hushåll som inte kan det, men även en liten summa kan växa och ge barnen en bra start i livet. En av de absolut bästa tjänsterna du kan göra ditt barn är att spara till det. Så huvudtipset är att börja spara tidigt och göra det kontinuerligt, säger Emma Persson.
 
 
Spara i barnets namn eller sitt eget namn?
Det viktigaste är att fundera på vilket upplägg som passar din familjesituation bäst och göra ett aktivt val. Om du vill kan du också involvera barnet när det är tillräckligt gammalt. Vem vet, kanske kan det väcka ett intresse för sparande och placeringar, säger Emma Persson.
 
Spara i ditt eget namn
Du väljer själv när du vill att barnet ska få tillgång till pengarna. När du tycker det är dags kan du ge sparandet som gåva.
Det är enkelt att öppna ett ISK direkt i internetbanken och du kan både följa och ändra placering av pengarna.
Viktigt att känna till när du sparar i eget namn är att pengarna juridiskt sett fortfarande är dina, eftersom de står i ditt namn. Om du vill vara säker på att pengarna går till barnet om du skulle avlida, behöver du skriva ett testamente där du anger att de sparade pengarna ska gå till barnet. 
Om du vill vara säker på att barnet får hela sparandet kan ett alternativ vara att spara i en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare.
 
Spara i barnets namn
Ett ISK som öppnas i barnets namn och personnummer förvaltas av föräldrarna tills barnet fyller 18 år.
När ett ISK i barnets namn ska öppnas behöver båda föräldrarna (eller förmyndare) besöka ett bankkontor och skriva under avtalet.
När ett ISK öppnas i barnets namn och det är två föräldrar (förmyndare) som företräder barnet, kan föräldrarna uppge om de önskar disponera kontot gemensamt eller var för sig.
Från det att barnet fyller 18 år bestämmer barnet helt själv över sitt sparande. 
 
 
 
Om undersökningen
Genomförd av Novus 2018 bland 2 500 föräldrar. 
 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi