Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Fyrbenta familjemedlemmar

Fyrbenta familjemedlemmar

Som förälder finns det endast två anledningar till att du inte har hört meningen ”Kan vi skaffa hund/katt/orm/marsvin/ödla/myrslok/bengalisk tiger”- antingen att ni redan har hund/katt eller motsvarande, eller att ditt barn inte börjat prata än.

Att introducera ett djur i ett barns liv har fler fördelar än nackdelar, även om det i många fall är just nackdelarna vi vuxna tycks fokusera på. Visst, det kan fällas hår och ja, hundbajset måste plockas upp, men i ett bredare perspektiv ger ett djur tusenfalt mer än det kräver.

Det finns ingen bättre lärare i ansvar än ett husdjur. Naturligtvis är det föräldrarna som måste vara de som ser till att djuret i fråga har allt det behöver, men redan ett litet barn lär sig mycket genom att få vara med och fylla på matskålen med rätt sorts mat och kontrollera att det finns rent vatten i skålen.

Känslan av ansvar går hand i hand med självkänsla och empatiförmågan. Att utföra en uppgift som får någon annan att må bättre får vem som helst att växa inombords, inte minst barn. När vi vuxna påpekar hur duktigt barnet var som hjälpte djuret med mat, motion, lek eller mys hjälper det till att bygga självbilden som kapabel, kompetent och inte minst snäll. Att förstå hur någon som inte kan uttrycka sig med ord känner ökar barnens fingertoppskänsla att läsa andra, samtidigt som de även kan hitta en bundsförvant som förstår dem på ett ordlöst plan.

Idag har barn allt för ofta en i huvudsak stillasittande fritid där någon form  av skärmtid är den primära sysselsättningen. I de familjer där ett djur finns med i bilden tenderar skärmtiden att minska väsentligt eftersom det här alltid finns en lekkamrat som behöver pysslas om eller lekas med. En ökenråtta blir extra glad över en spännande och hemmagjord labyrint tillverkad av till exempel toapappersrullar medan en hund lockar till promenader eller kanske bollekar utomhus.

LÄS MER: Hundens inverkan på barns läsutveckling

Husdjur och allergier

”Fantastiskt”, kanske du tänker, ”men vad gör vi med allergier?”

Idag finns flera alternativ för familjer med allergier. De klassiska alternativen med sköldpaddor, ormar och ödlor finns kvar och fåglar kan i många fall vara en möjlighet för de med pälsallergi, men idag finns även ett flertal olika hundraser som anses ”allergivänliga”. Det bästa rådet är att vända sig till närmaste vårdcentral för vägledning och vidare testning för att se vilka alternativ som passar just er familj.

Sist men inte minst!

Fundera på vad ni kan erbjuda djuret och inte bara på vad djuret kan erbjuda er. Ta reda på så mycket ni kan om olika djur för att se om ni passar varandra när det kommer till utrymme, tid och stimulans. Kom ihåg att även djur kan bli sjuka eller skadade och en bra djurförsäkring måste vara med i budgeten tillsammans med foder, leksaker och tillbehör.

Av: Liv Lövendahl

 • Här är ett urval av vad Länsförsäkringars barnförsäkring ger dig

 • Ersättning vid bestående skador – så kallad medicinsk invaliditet
 • Ersättning förlorad arbetsförmåga – så kallad ekonomisk invaliditet
 • Kostnadsbidrag som komplement till Försäkringskassans vårdbidrag
 • Ersättning vid vissa diagnoser
 • Ärr- och tandskadeersättning
 • Ersättning för rehabilitering och hjälpmedel
 • Ersättning för kläder och glasögon vid olycksfallsskador
 • Krishjälp
 • Dödsfallsersättning

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Elisabeth Hedmark

Elisabeth Hedmark är Länsförsäkringars privatekonom. Elisabeth har en vuxen dotter och två barnbarn. Hon gillar att resa, vara i naturen och vara med sin familj. Bästa barnbok som hon läst är Pippi Långstrump.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Mats Kollinius

Mats Kollinius är produktspecialist gravid- och barnförsäkring hos Länsförsäkringar. Mats intressen är huset och trädgården och han fjällvandrar gärna och ofta. Mats har tre barn och tre barnbarn. Hans bästa barnbok är Puttes äventyr i blåbärsskogen.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Här är ett urval av vad Länsförsäkringars barnförsäkring ger dig

 • Ersättning vid bestående skador – så kallad medicinsk invaliditet
 • Ersättning förlorad arbetsförmåga – så kallad ekonomisk invaliditet
 • Kostnadsbidrag som komplement till Försäkringskassans vårdbidrag
 • Ersättning vid vissa diagnoser
 • Ärr- och tandskadeersättning
 • Ersättning för rehabilitering och hjälpmedel
 • Ersättning för kläder och glasögon vid olycksfallsskador
 • Krishjälp
 • Dödsfallsersättning