Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Handla begagnat till bebisen – 5 tips

Handla begagnat till bebisen – 5 tips

Att det kostar pengar att ha barn är ingen nyhet. Från att bebisen föds, till att tonåringen fyller 18 år räknar man med att ett barn kostar närmare en miljon kronor – med reservation för individuella avvikelser. 

Utgifterna varierar givetvis under barnets uppväxt. Vissa gånger, som vid födseln, är engångskostnaderna stora. Allt ifrån barnvagn, bebiskläder, spjälsäng till skötbord och bilbarnstol ska inhandlas, och sammantaget blir det mycket pengar som ska läggas ut på en och samma gång.

Därför är det en god idé att se sig om efter begagnade bebisgrejer! I och med att vissa saker används under en så pass kort tid, brukar andrahandsmarknaden ha ett bra utbud på sparsamt använda bebisprylar. Idag finns det en mägnd appar och tjänster som gör det enkelt och lätttillgänglig att både köpa och sälja begagnat. Förutom att det är tacksamt för plånboken att köpa begagnade produkter, gör ni även miljön en liten tjänst.

När det kommer till produkter som ställer höga krav på bebisens säkerhet, som bilbarnstol och barnvagn, är det dock bra att ha några saker i åtanke.

Här är 5 tips att tänka på när du handlar begagnat:

1. Var noga med åldern på produkten 

En bilbarnstol har en rekommenderad livslängd på 10 år, så den bör inte vara äldre än 5 år när du köper den för att den ska kunna användas så länge som möjligt. Under sitsen eller på ryggstödet hittar du tillverkningsdatumet.

2. Barnvagn är dyrt att köpa ny, vilket gör att många köper begagnat.

Se bara till att inget är skevt eller snett, att fjädringen känns stabil och att säkerhetsspärrar fungerar.

3. Be om kvitto!

Har produkten fortfarande flera års garanti kvar från tillverkaren är det bra att kunna nyttja den om något skulle gå sönder

4. Betala inte innan du har inspekterat produkten.

På bild kan något se mycket bättre ut än i verkligheten. Det är alltid värt att titta på produkten innan du gör ett köp.

5. Våga förhandla!

Om du upptäcker någon skavank som du inte vill betala för, kom med ett motbud till säljaren. Det är ingen idé att köpa något begagnat om du ändå inte känner dig nöjd med köpet och ändå vill köpa nytt sen.

 

Länsförsäkringar har gjort en kalkyl på totalkostnaden för ett barn fram till att hen är 18 år. Läs mer om den och familjeekonomi här!

 

Advertisement

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Emma Persson

Emma Persson är Länsförsäkringars privatekonom. Hon har två barn, 6 och 9 år gamla. På fritiden gillar Emma att läsa, springa, spela tennis och umgås med familjen. Bästa barnbok hon läst är "Så funkar det (väl inte?)" av Johan Thörnqvist.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Christina Meder

Christina Meder är Länsförsäkringars barn- och gravidförsäkringsspecialist. Christina har två tonårsdöttrar. Fritiden tillbringar hon ofta i innebandyhallen och på fotbollsplanen. Christina åker gärna båt i skärgården och är på landstället med familj och vänner. Resa och upptäcka nya platser och kulturer är ett stort intresse. Bästa barnbok är Pija Lindenbaums böcker om Gittan.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi