Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Mys med levande ljus - så undviker ni brandrisk

Mys med levande ljus - så undviker ni brandrisk

Med höst- och vintermörkret kommer levande ljus – det är snarare en regel än ett undantag! Det finns få saker som skapar en sån mysstämning som tända ljus hemma i höstmörkret.

Dessvärre kan levande ljus hemma vara en stor bov när det kommer till hus- och lägenhetsbränder. Den vanligaste anledningen till bränder orsakade av levande ljus är att vi glömmer släcka dem, eller att ljuset eller ljusstaken står för nära textilier som fattar eld. Även dekorationer kring ljusen kan lätt fatta eld och kan vara starten till en brand. Så länge ni är medvetna om risker och försöker att undvika dem så ska ni såklart mysa på!

Här kommer några tips för att undvika ljusbränder:

 

Ha alltid uppsikt över ljusen.

Lämna inte ett rum där det är tända ljus, utan släck dem i sådant fall.

 

Var noga med var du ställer ljusen.

Och håll koll så att inget i närheten kan fatta eld. Tänk på att det blir väldigt hett ovanför lågan och även kan orsaka sot på exempelvis annan inredning.

 

Håll avstånd mellan ljusen.

Cirka 10 centimeters avstånd mellan värmeljus är lagom. Står de för nära varandra kan de bildas varma ångor som i värsta fall kan explodera. 

 

Ljusstakar ska vara brandsäkra!

Ljusstakar av metall är allra helst att rekommndera. Var försiktig med ljushållare som exempelvis är egentillverkade (eller barntillverkade för den delen) som kan vara brännbara.  

 

Trä en ljusvakt på dina stearinljus.

Så kan ni vara extra säkra på att de inte brinner ner för långt och något fattar eld.

 

Testa brandvarnaren kontinueligt.

Byt gärna batteri varje år, speciellt inför advent och jul då det tänds mycket ljus. Bor ni i ett hus med flera våningsplan ska det finnas minst en brandvarnare på varje våning. 

 

Kom ihåg! Värmeljus är minst lika brandfarliga som stearinljus. En vanlig missuppfattning är att små värmeljus är säkrare än vanliga ljus, men sanningen är att alla typer av levande ljus kan orsaka en brand.

I Länsförsäkringars webbshop hittar du brandsläckare, brandvarnare, brandfilt och andra säkerhetsprodukter som skyddar dig om en brand uppstår. 

 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Emma Persson

Emma Persson är Länsförsäkringars privatekonom. Hon har två barn, 6 och 9 år gamla. På fritiden gillar Emma att läsa, springa, spela tennis och umgås med familjen. Bästa barnbok hon läst är "Så funkar det (väl inte?)" av Johan Thörnqvist.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Christina Meder

Christina Meder är Länsförsäkringars barn- och gravidförsäkringsspecialist. Christina har två tonårsdöttrar. Fritiden tillbringar hon ofta i innebandyhallen och på fotbollsplanen. Christina åker gärna båt i skärgården och är på landstället med familj och vänner. Resa och upptäcka nya platser och kulturer är ett stort intresse. Bästa barnbok är Pija Lindenbaums böcker om Gittan.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi