Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Jonas råd till alla föräldrar:

Jonas råd till alla föräldrar: "Teckna en barnförsäkring!"

(bild: shutterstock)

Familjen Lemberg består av Pappa Jonas, mamma Anneli och Emelie 15 år, Amanda 14 år, Linus 13 år och Sofia 10 år. De bor i ett radhus på Ekerö, strax utanför Stockholm. Familjen har varit kunder hos Länsförsäkringar så länge de kan minnas; speciellt pappa Jonas som har haft bil- och båtförsäkring sedan ung ålder. När Jonas och Anneli träffades 1991 så tecknade de ytterligare bilförsäkringar och hemförsäkring. Det var därför ett naturligt val att välja Länsförsäkringar när de fick barn och det var dags att teckna barnförsäkring – något de är otroligt glada att de gjorde.
 

Här berättar Jonas om deras erfarenheter kring Länsförsäkringars barnförsäkring.

 

Ni i familjen har ju haft en del försäkringsärenden under åren. Vad var det som hände och hur fungerade processen från olycka till ersättningen?

–  Med vårt facit borde det vara lag på barnförsäkring! säger Jonas Lemberg. Men det var tack vare mamma Anneli som det överhuvudtaget blev någon barnförsäkring. Det är ju ingenting som man tänker automatiskt på när man ska få barn, säger Jonas. 

Allt började när mellansonen Linus vid tre års ålder fick diabetes typ 1. Han behöver ta insulin till allt han äter, och behöver än idag mer hjälp än vad ett icke-diabetesbarn behöver.

– Det var faktiskt sjukhuset, Astrid Lindgrens barnsjukhus som informerade oss om att Linus kan få ersättning från försäkringsbolaget genom sin barnförsäkring. Så vi hörde av oss till Länsförsäkringar och berättade vad som hänt. De var jättehjälpsamma och informerade oss dessutom om att vi kunde söka vårdbidrag genom Försäkringskassan. Om vi beviljades det skulle vi få ytterligare en del som kostnadsbidrag från barnförsäkringen. Det är givetvis oerhört värdefullt då det kostar på rejält att ha barn med någon form av kronisk sjukdom, säger Jonas. 

Tre år senare fick yngsta barnet Sofia också Diabetes typ 1. Hon var då också tre år. 

– Oavsett kroniska sjukdomar så gör barn dumma saker. Jag minns speciellt ett tillfälle då Amanda och Linus bestämde sig för att springa genom glödande kol. Vi hade fällt några granar på landet och eldat upp ris, säger Jonas. 

I ett oövervakat tillfälle bestämde sig alltså barnen för att springa igenom den glödande kolen. Linus lyckades bra men Amanda snubblar och ramlar framåtstupa ner i kolen. 

Hon fick ganska svåra brännskador på benen och händerna och det blev flera besök på brännklinik efter det. Efter att familjen anmält det till Länsförsäkringar så fick Amanda ersättning för de ärr som hon fått av brännskadorna.  

– Vi har massor av exempel på små tillfällen då barnen skadat sig, brutit armar, vrickat fötter, skurit sig och så vidare. Vi brukar skoja och säga att vi har klippkort på barnakuten, säger Jonas.

Om barnet får en bestående funktionsnedsättning, som i det här fallet med diabetes, kan barnförsäkringen betala ut ett betydande engångsbelopp. Här kan ni läsa mer om förköpsinformationen för Länsförsäkringars barnförsäkring.

 

Vad var det som gjorde att ni skaffade barnförsäkring från första början?

– Som jag nämnde tidigare så var det mamma Anneli som förstod att man bör ha en barnförsäkring! Och jag ska villigt erkänna att jag skulle kunna vara en vandrande annonstavla för barnförsäkringar. Det är något som känns så oviktigt i början, men som kan bli ett rejält andningshål i framtiden, säger Jonas.

 

Har det varit smidigt att använda er av försäkringarna?

– När man generellt pratar med vänner om försäkringar och deras erfarenheter så verkar folk missnöjda med försäkringsbolag. Men i vårt fall måste jag säga att jag aldrig har sett Länsförsäkringar som en motståndare. Vi har alltid kunnat rådgöra lugnt och sansat med dem och dessutom har vi fått viktiga tips. Till exempel har vi blivit påminda om skador som vi kan ha glömt att anmäla, som Länsförsäkringar sett när de läser något av barnens journal. Någon gång minns jag att vår handläggare Yvonne sa till mig: ”Men jag ser att ni har varit på akuten med en stukad fot här. Det skriver jag in.”

– Så med vårt facit är jag så oerhört tacksam att vi tecknade barnförsäkring. Det ger Sofia och Linus en liten ersättning för den påfrestning som diabetes är, säger Jonas.

Jonas berättar även att han har något han alltid brukar säga när vänner ska ha barn. När alla andra i deras närhet gratulerar så säger han:

– Teckna en barnförsäkring!

Jonas tips till alla som ska teckna en barnförsäkring:

1. Teckna en försäkring på ett högt försäkringsbelopp. Om olyckan skulle vara framme så blir ersättningen högre ju högre försäkringsbelopp du valt. Försäkringen blir visserligen dyrare om du valt ett högt försäkringsbelopp, men drabbas barnet av någon allvarlig sjukdom så är det värt det.

2. När du väl har din försäkring: anmäl allt! Minsta lilla skada, som en rejält stukad fot i ung ålder, som kan visa sig bli en besvärlig och långvarig skada efter 25 år när försäkringen slutat gälla. Har du däremot anmält skadan i tidig ålder så kan du ha möjlighet till ersättning. Diabetes, glutenintolerans, ADHD, autism, öroninflammation, skador som givit ärr – anmäl! Fråga ditt försäkringsbolag hur de hanterar de åkommor ditt barn har. Försäkringsbolagen hjälper dig och talar om hur dina villkor ser ut och vad som gäller när du tecknade försäkringen. 

Advertisement

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi