Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Resa under graviditeten – checklista, försäkringar och viktig info

Resa under graviditeten – checklista, försäkringar och viktig info

En helgweekend till Liseberg eller en sommartripp till Mallorca? Just nu snurrar tankarna kring härliga resmål hos många. Är du gravid är det som känt en hel del saker som förändras och en resa kräver lite mer planering och research.

Har du till exempel funderat på att resa någonstans dit du kan ta dig på annat sätt än att flyga? För även om flygbolaget ger dig tillåtelse att flyga och du har en problemfri graviditet så bör du tänka på att flygningen i sig själv utgör en påfrestning på kroppen bland annat genom trycket i kabinen.

Här listar vi vad som gäller och vad som kan vara viktigt att tänka lite extra på – så att du får en så härlig resa och vistelse som möjligt!

OBS. I och med att allas graviditeter ser olika ut rekommenderar vi att du talar med din barnmorska kring hur just du bör tänka inför resan. Här ger vi bara mer övergripande information. 


Att tänka på innan resan

 • ­Dubbelkolla om, och i sådana fall vilka vaccinationer som behövs för ditt resmål. Ibland kan det vara så att du faktiskt behöver avstå en resa som gravid om där finns vissa sjukdomar som till exempel Malaria eller Gula Febern.
 • Kolla upp vart närmsta sjukhus ligger i det område du ska till och skriv ner viktiga adresser och telefonnummer.
 • Ta med din journal från barnmorskemottagningen så att läkare har tillgång till viktiga uppgifter om din graviditet om något skulle hända.
 • Har flygbolaget (och andra transportfirmor) särskilda regler för gravida som du bör känna till?
 • Försäkring! Att ha en omfattande och trygg reseförsäkring är bland det viktigaste som finns inför en resa, oavsett om du är gravid eller inte. Hos Länsförsäkringar kan du läsa på om vilket reseskydd som passar just dig

 

Som gravid är det förstås också A & O att ha en gravidförsäkring. Länsförsäkringar gravidförsäkring plus ersätter förutom olycksfallsskador även sjukdomar och skador på barnet som orsakats av för tidig födsel eller komplikationer i samband med förlossningen. En gravidförsäkring är dock inte ett alternativ till en reseförsäkring när du ska åka utomlands, till exempel ersätts inte vårdkostnader utomlands från en gravidförsäkring.

Du kommer att kunna njut av semestern lättare om du vet att du har försäkringar som backar upp dig utifall något skulle hända.

 

Hur länge får jag flyga som gravid?

Inget flygbolag vill behöva hantera en akut förlossning ombord under flygning. Vissa flygbolag är dock försiktigare än andra, så kolla upp med just ditt flygbolag vilka regler som gäller kring vilken graviditetsmånad du senast får flyga. Vanligast brukar dock vara att flygbolagen inte tillåter gravida ombord som är i vecka 32 och framåt.

 

Vilket skydd finns i hemförsäkringens reseskydd?

Länsförsäkringars reseförsäkring gäller för sjukvård i samband med akut sjukdom eller olycksfall. Graviditet är inte en sjukdom, reseskyddet i hemförsäkringen gäller om ditt hälsotillstånd blir akut försämrat men inte för kostnader som har samband med en normal graviditet och förlossning.

 

Hur gäller din hemförsäkring när du hyr semesterbostad?

I Länsförsäkringar hemförsäkring ingår även ett ansvarsskydd som gäller i hela världen under de första 45 dagarna av resan. Skyddet gäller om du orsakar en skada på den hyrda semesterbostaden till exempel en brand- och vattenskada.

 

 

 

 

 

 

Advertisement

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Emma Persson

Emma Persson är Länsförsäkringars privatekonom. Hon har två barn, 6 och 9 år gamla. På fritiden gillar Emma att läsa, springa, spela tennis och umgås med familjen. Bästa barnbok hon läst är "Så funkar det (väl inte?)" av Johan Thörnqvist.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Christina Meder

Christina Meder är Länsförsäkringars barn- och gravidförsäkringsspecialist. Christina har två tonårsdöttrar. Fritiden tillbringar hon ofta i innebandyhallen och på fotbollsplanen. Christina åker gärna båt i skärgården och är på landstället med familj och vänner. Resa och upptäcka nya platser och kulturer är ett stort intresse. Bästa barnbok är Pija Lindenbaums böcker om Gittan.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi