Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Sola säkert i sommar – tips för hela familjen

Sola säkert i sommar – tips för hela familjen

Sommarens varma sol längtar vi efter under årets andra årstider, och visst är den både härlig och nyttig för oss på många sätt men vi får inte glömma att dess starka strålar även kan skada oss. Här kommer lite tips på hur du och din familj kan njuta av solen säkert i sommar.

Alla människor klarar av olika mycket sol, och våra pigment och vår ålder är två faktorer som påverkar hur känsliga vi är. Nedan får du läsa om hur vi kan njuta av solen säkert i olika åldrar. Oavsett hur gamla vi är påverkar solen oss som allra mest mellan 11-15 på dagen, för då är den som starkast. Därför är det bästa rådet är att inte vistas i direkt solljus under de timmarna.
 

Råd för dig som har barn 0-1 år

Små barn är otroligt känsliga för solens strålar, eftersom deras hud inte är lika utvecklad som äldre barns eller vuxnas är. Barn under 1 år bör i stort sett aldrig vistas i direkt solljus, och många glömmer att solens strålar även letar sig fram vid skugga. Klä på barnet tunna och heltäckande kläder – och glöm inte solhatten. Du kan smörja in barnet med en hög solskyddsfaktor på de delar av kroppen som kläderna inte täcker, som anklar, händer, och nacke.

Råd för dig som har äldre barn

Barn och ungdomars hud är inte lika stark som vuxnas, men inte lika känsliga som en bebis. Därför är det viktigt att du skyddar deras hud mot solen. Kläder och solhatt är det bästa sättet att skydda huden från solen på när man vistas utomhus, och precis som hos bebisar bör de områden som inte täcks av kläder smörjas in med solskyddsfaktor. På stranden är det bra om barnet använder UV-dräkt istället för små badkläder, men ju äldre barnet blir desto svårare brukar det vara att få på dem dessa dräkter. Då är det däremot viktigt att se till så att barnet är ordentligt insmord på hela kroppen.

Råd till dig som är vuxen

Även om vår vuxna hud inte är lika känslig som barns är bör vi ändå skydda den mot solen. Smörj in dig ordentligt, använd solhatt av något slag och täck gärna känsliga partier som axlar med kläder. Vistas du i solen med barn är det förstås extra bra om du föregår med gott exempel och smörjer in dig med solskyddsfaktor och använder skyddande kläder.  

Följer du solråden kan du och familjen njuta av soliga dagar  till fullo, utan att riskera att få huden solskadad. Trevlig sommar!

 

Advertisement

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Emma Persson

Emma Persson är Länsförsäkringars privatekonom. Hon har två barn, 6 och 9 år gamla. På fritiden gillar Emma att läsa, springa, spela tennis och umgås med familjen. Bästa barnbok hon läst är "Så funkar det (väl inte?)" av Johan Thörnqvist.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Christina Meder

Christina Meder är Länsförsäkringars barn- och gravidförsäkringsspecialist. Christina har två tonårsdöttrar. Fritiden tillbringar hon ofta i innebandyhallen och på fotbollsplanen. Christina åker gärna båt i skärgården och är på landstället med familj och vänner. Resa och upptäcka nya platser och kulturer är ett stort intresse. Bästa barnbok är Pija Lindenbaums böcker om Gittan.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi