Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Spara pengar till barnen - hur du går tillväga

Spara pengar till barnen - hur du går tillväga

Visste du att nästan åtta av tio föräldrar har någon form av sparande till sina barn? Med ett sparande till barnen kan man ge sitt barn extra bra förutsättningar när vuxenlivet väl tar sin början och barnet ska flytta hemifrån eller ta körkort till exempel. Men det finns saker du kan tänka på.

Hur ska du spara? 
De flesta föräldrar väljer att månadsspara i fonder. Det är en bra sparform som ger möjlighet till högre avkastning än att enbart spara på bankkonto samtidigt som du inte behöver ha så stor kunskap. Numera kan du även välja att spara i fonder på ett investeringssparkonto (ISK) som har en förmånlig beskattning. 

– En bra väg till ett långsiktigt sparande är att sätta över pengar varje månad och gärna via autogiro, säger Elisabeth Hedmark som är privatekonom på Länsförsäkringar.

Hur mycket bör du spara?
Ett litet sparande är alltid bättre än ingenting alls, men exakt hur mycket man ska spara går inte att säga. Det beror på flera faktorer som exempelvis hur familjens ekonomi ser ut och hur många barn man har.

– Även en liten slant gör väldigt stor skillnad. Tiden jobbar för dig när du sparar på lång sikt. Lyckas du få en procent mer i genomsnittlig avkastning under spartiden så betyder det många tusenlappar i slutet när du sparar långsiktigt, säger Elisabeth.

Man ska också titta på avgifterna. Om man sparar 1 000 kronor i månaden i 15 års tid kan den som valt en fond där Länsförsäkringar infört lägre avgift spara in 8 700 kronor.

Det kan vara bra att se över sparandet kanske en gång per år, till exempel när du deklarerar.

Räkneexempel: Det här är endast ett exempel på hur det kan komma att se ut i framtiden. I exemplen har vi räknat på hur mycket du tjänar på att avgiften har sänkts i fonden Länsförsäkringar Global Aktiv från 1,55 procent till 1,20 procent. Vi har utgått från en årlig avkastning på fem procent och inte räknat med skatt eller inflation.

Vad är ISK och varför är det bra? 
ISK står för investeringssparkonto och det är en samlingsplats för olika typer av sparanden, som till exempel fonder, aktier och andra typer av värdepapper. I ett ISK kan du spara långsiktigt och flexibelt och du kan köpa, sälja och byta när som helst utan att det påverkar din deklaration. Därför kan du månadsspara, sätta in engångsbelopp eller när som helst ta ut dina pengar. Läs mer om ISK på Länsförsäkringars hemsida.

I samarbete med Länsförsäkringar 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Elisabeth Hedmark

Elisabeth Hedmark är Länsförsäkringars privatekonom. Elisabeth har en vuxen dotter och två barnbarn. Hon gillar att resa, vara i naturen och vara med sin familj. Bästa barnbok som hon läst är Pippi Långstrump.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Christina Meder

Christina Meder är Länsförsäkringars barn- och gravidförsäkringsspecialist. Christina har två tonårsdöttrar. Fritiden tillbringar hon ofta i innebandyhallen och på fotbollsplanen. Christina åker gärna båt i skärgården och är på landstället med familj och vänner. Resa och upptäcka nya platser och kulturer är ett stort intresse. Bästa barnbok är Pija Lindenbaums böcker om Gittan.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi