Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Ta dig ur situationen du inte gillar med hjälp av ett ”fuck off-kapital”

Ta dig ur situationen du inte gillar med hjälp av ett ”fuck off-kapital”

I en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Länsförsäkringar visar det sig att 88 procent av svenskarna inte känner till begreppet ”frihetskapital” eller ”fuck off-kapital” som det också kallas. Samtidigt visar det sig att många svenskar tror att ekonomi kan vara en bidragande orsak till att stanna i en dålig relation som man egentligen vill lämna. Därför är det nu hög tid att lära sig vad dessa begrepp innebär.

 

Vad är ett frihetskapital?

Enkelt beskrivet handlar ett frihetskapital om att du sparar ihop pengar på ett konto som du sedan kan använda när du befinner dig i situationer du vill ta dig ur. Men kapitalet kan såklart också användas när du vill förverkliga drömmar eller starta eget. Ett back up-konto med pengar som ger dig frihet och möjligheten att säga ”fuck off” när du vill, helt enkelt.

 

Skillnaden från vanligt sparande

Till skillnad från att spara till att konsumera är ett frihetskapital något man sparar till för att i framtiden kunna ta beslut som blir bäst för en själv, och veta att man har de ekonomiska möjligheterna att ta de besluten. I undersökningen som Novus gjort framgår att 17 procent av svenskarna uppger att de befinner sig på en dålig arbetsplats och hade velat byta om de hade haft ekonomiska förutsättningar. Med ett frihetskapital har du alltså möjligheten att säga upp dig och pengar att leva med under tiden du söker något annat.

Hur mycket pengar man behöver spara ihop för att ha ett frihetskapital är individuellt men ett mål kan till exempel vara att spara ihop en, två eller tre månadsinkomster. Det viktigaste är inte hur mycket pengar man har sparat, utan att man börjar se på sitt sparande som en investering i en själv. Då blir det dessutom roligare, säger Elisabeth Hedmark privatekonom på Länsförsäkringar.

LÄS MER om frihetskapitalet här. 

Tre tips på hur du skaffar frihetskapital

 

1. Vad är frihetskapital för dig?

Förmodligen har du stenkoll på vad du sparar till när målet är konsumtion. Samma logik kan du använda när du sparar ihop till ditt frihetskapital. Vill du kunna gå ner i arbetstid, flytta utomlands eller helt enkelt ha en buffert i livet? Fundera över vad frihetskapital är för dig, vad du kan tänkas använda det till i framtiden och planera ditt sparande utifrån det.
 

2. Ha ett eget sparande

Oavsett om du lever i en relation eller inte är det viktigt att du har ett eget sparande. Kom också ihåg att ha olika sparanden för olika ändamål, så får du en bättre överblick och undviker att blanda ihop pengarna du har sparat till semestern och pengarna till pensionen. Om du är i en relation – tänk på att det i vissa fall kan vara bra att göra sparpengarna till enskild egendom, för att vara säker på att pengarna tillhör dig vid en eventuell separation.
 

3. Håll koll på ditt sparande

Kom ihåg att följa utvecklingen och håll koll på ditt sparande. Eftersom ambitionen med ditt frihetskapital kan förändras från år till år är det viktigt att du ser över ditt sparande en gång om året. Då kan du anpassa det efter var du befinner dig i livet och hur dina sparmöjligheter ser ut. Vissa år kanske du sparar mer och andra mindre. Det viktigaste är att du sparar – varje krona kan användas för din frihet i framtiden.

I samarbete med Länsförsäkringar

Advertisement

 • Här är ett urval av vad Länsförsäkringars barnförsäkring ger dig

 • Ersättning vid bestående skador – så kallad medicinsk invaliditet
 • Ersättning förlorad arbetsförmåga – så kallad ekonomisk invaliditet
 • Kostnadsbidrag som komplement till Försäkringskassans vårdbidrag
 • Ersättning vid vissa diagnoser
 • Ärr- och tandskadeersättning
 • Ersättning för rehabilitering och hjälpmedel
 • Ersättning för kläder och glasögon vid olycksfallsskador
 • Krishjälp
 • Dödsfallsersättning

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Elisabeth Hedmark

Elisabeth Hedmark är Länsförsäkringars privatekonom. Elisabeth har en vuxen dotter och två barnbarn. Hon gillar att resa, vara i naturen och vara med sin familj. Bästa barnbok som hon läst är Pippi Långstrump.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Christina Meder

Christina Meder är Länsförsäkringars barn- och gravidförsäkringsspecialist. Christina har två tonårsdöttrar. Fritiden tillbringar hon ofta i innebandyhallen och på fotbollsplanen. Christina åker gärna båt i skärgården och är på landstället med familj och vänner. Resa och upptäcka nya platser och kulturer är ett stort intresse. Bästa barnbok är Pija Lindenbaums böcker om Gittan.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi