Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Se till att du syns i trafiken – använd reflex

Se till att du syns i trafiken – använd reflex

Tänk att så liten enkel sak som en reflex kan rädda liv. Att använda reflex är en av de bästa försäkringar du kan ge till dig själv eller till de du bryr dig om i höstmörkret.  

Det finna många olika typer av reflexer, vilken du väljer att använda spelar mindre roll så länge den är placerad så den syns, oavsett vilket håll du får möte från.
 

Så funkar reflexen

Reflexerna har ofta en platt yta med ett material som reflekterar ljusstrålar, som till exempel från en billykta. När ljuset träffar reflexen skickar den helt enkelt tillbaka ljuset rakt mot ljuskällan, vilket gör att du syns bra trots att dt är mörkt ute.  vars material reflekterar ljusstrålar. När ljuset från till exempel en billykta träffar reflexen skickar den tillbaka ljuset rakt mot ljuskällan, till skillnad från ett vitt papper som skickar tillbaka ljuset i alla riktningar. Därför syns du bra när du använder reflexer i mörkret.

LÄS ÄVEN: Förebygg skador med reflex
 

Byte av reflexer

Visste du att du måste byta ut reflexerna ungefär vartannat år? Anledningen är att reflexförmågan blir sämre när de slits, eller utsätts för värme eller vatten. Därför ska du inte ha reflexvästen liggande i en varm bil och inte glömma att torka av reflexen när det regnat ute.
 

Cykla säkert

Du måste ha reflex på din cykel. Här kommer fyra tips för dig som cyklar i höst och vinter, tänk på att:

- flera reflexer är bättre än en – och placera dem på leder som rör sig.
- reflexer på hjälmen har mycket stor effekt på hur dina rörelsemönster uppfattas av andra trafikanter.
- i mörker måste cykeln ha en lykta och reflex bak och fram samt reflexer åt sidorna antingen på däck eller på ekrarna.
- använda en reflexväst på dig själv så du är säker på att du syns.
 

Familjens bästa vän ska också synas

Har ni hund i familjen är det bra att använda reflexer på både dig och hunden så båda syns. Ett smart tips är att sätta en blinkande lampa på kopplet. Du kan även använda en reflexväst på hunden så den syns extra bra.

Så – glöm inte reflexen i höst och vinter!

I samarbete med Länsförsäkringar

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande och skickas till din mail.

Emma Persson

Emma Persson är Länsförsäkringars privatekonom. Hon har två barn, 6 och 9 år gamla. På fritiden gillar Emma att läsa, springa, spela tennis och umgås med familjen. Bästa barnbok hon läst är "Så funkar det (väl inte?)" av Johan Thörnqvist.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Christina Meder

Christina Meder är Länsförsäkringars barn- och gravidförsäkringsspecialist. Christina har två tonårsdöttrar. Fritiden tillbringar hon ofta i innebandyhallen och på fotbollsplanen. Christina åker gärna båt i skärgården och är på landstället med familj och vänner. Resa och upptäcka nya platser och kulturer är ett stort intresse. Bästa barnbok är Pija Lindenbaums böcker om Gittan.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Länsförsäkringars barn- och ungdomsförsäkring ger bra hjälp och ekonomiskt tillskott genom

 • Betydande engångsbelopp vid medicinsk och ekonomisk invalditet
 • Ersättning direkt vid diagnos, t ex cancer
 • Kostnadsbidrag vid långvarig sjukdom
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för ärr och kristerapi