Annons:
Hela denna del är ett samarbete med LEGO DUPLO

 

LEGO® DUPLO® från 1969 fram till idag

LEGO® DUPLO® från 1969 fram till idag

LEGO® DUPLO® har roat barn världen över ända sedan 1969. Främst riktas produkterna till barn mellan 1,5 till 5 år men barn (och vuxna) i alla åldrar kan leka med det! Såhär ser LEGO DUPLOs historia ut.

1969 Lansering av LEGO DUPLO! Produkten är en utveckling från de mindre legobitarna, närmare bestämt dubbelt så långa och dubbelt så höga, vilket gör att de är lättare att använda för yngre barn. Nu inns bitarna än så länge bara i fyra färger; röd, blå, gul och vit.

1970 Två till produkter lanseras, nämligen blå och röda hjul.

1971 LEGO DUPLO säljs tillsammans med de mindre legobitarna.

1972 LEGO DUPLO med 2x2 toppar introduceras på marknaden.

1975 Först nu blir LEGO DUPLO sin egen produkt och fem olika set finns att köpa. Nya bitar tas fram som exempelvis den lilla vagnen som har 2x6 toppar och fyra hjul. De marknadsför produkten för barn från 1,5 år och visar att barnen senare kan använda LEGO DUPLO tillsammans med LEGOS mindre bitar.

1977 Namnet LEGO DUPLO ändras till LEGO PRESCHOOL. Nya produkter lanseras som till exempel dörrar och små figurer.

1979 Namnet byts tillbaka till LEGO DUPLO och en ny logga med den röda kaninen lanseras.

1983 Nu kommer figurer som liknar människor ut på marknaden. Figurerna har rörliga armar, ben och huvud. Till skillnad från LEGOS mindre figurer kan de inte tas isär, vilket gör att de passar bra för yngre barn.

1986 Ett dockhus lanseras med dörrar som går att öppna med en tillhörande familj med mamma, pappa och ett barn.

1992 LEGO DUPLO Toolo introduceras. En lyftkran som sätts ihop med stora skruvar.

1993 En grå tågskena lanseras som har en start- och stoppfunktion.

2002 Namnet LEGO DUPLO ändras igen, denna gång till förmån för namnet ”Explore”.

2004 Namnet LEGO DUPLO är tillbaka igen, denna gång med ny logga med den röda kaninen. Kaninen har ändrats för att matcha elefanten i loggan för LEGO Quatro (som hade ännu större bitar, men som sedan försvann 2006).

2016 och framåt De senaste åren har många nya produkter lanserats för LEGO DUPLO och man har licens att använda exempelvis Byggare Bob, Thomas tåget och Prinsessan Sofia. Det finns allt från set med bondgårdar och zoon till slott och piratinspirerande byggen och bilar. Vad framtiden har att vänta vet vi ännu inte, förutom att barn förmodligen kommer fortsätta leka med LEGO DUPLO precis som de gjort sedan 1969.

LÄS MER: "LEGO DUPLO Finder"

(Bilder: Wikipedia, LEGO)

Utvalda LEGO DUPLO favoriter