Annons:
Hela denna del är ett samarbete med LEGO DUPLO

 

Låt barnens fantasi flöda

Låt barnens fantasi flöda

Ett barns verklighet är en helt annan än en vuxens. Barn ser saker vi vuxna inte kan och även om vi ser och upplever samma sak som barnet så är det inte säkert att vi tolkar det på samma sätt. Du har säkert hört ditt barn säga något i stil med ”mamma, det där molnet ser ut som farfar" när du bara ser en vit puff eller ”jag har byggt ett hus med mina legobitar som alla mina tio hästar kan bo i” när du vet att det inte finns några tio hästar, förutom som fantasi i barnet huvud.

Var härstammar då själva ordet fantasi ifrån? Enligt Nationalencyklopedin, kommer ordet från det grekiska phantasi'a (synligblivning, anblick, drömbild, föreställning).

I "barnets värld" finns det inga tankar som är ”rätt” och ”fel”, barnet är ärligt och berättar gärna om vad hen ser, upplever eller tänker på.  Det gör barnets värld till en magisk plats där allting är tillåtet. Tankarna har ingen spärr vilket gör att fantasin kan flöda och barnet kan och vågar agera precis som hen vill. Vaknar barnet upp en dag och vill vara sjörövare t.ex. så finns det ingen anledning att låta bli. En tom toalettrulle förvandlar barnet i sin fantasi till en kikare, en soffa blir ett piratskepp, mammas röda handske blir en papegoja och pappas gamla cykelhjälm blir en sjörövarhatt. För barnet är detta en självklarhet medan få vuxna skulle våga ta ut svängarna med rädsla för vad andra skulle tycka, speciellt om någon såg vad man gjorde. Forskare menar att fantasin utvecklas när barnet leker, så låt barnet göra det så länge det kan. Många föräldrar fokuserar idag på att barnet ska lära sig läsa och räkna tidigt när man kanske snarare ska fokusera på att låta barnet lära sig av sin fantasi istället, läsa och räkna kommer barnet lära sig sen ändå.

"Det gör barnets värld till en magisk plats där allting är tillåtet."

I den "vuxna världen" finns det ofta en bild av hur samhället ska vara och se ut och där finns det inte mycket plats för fantasi. Det är lätt hänt att som vuxen sätta stopp för barnets fantasi, ofta helt omedvetet. Det kan t.ex. ske när vi vill berömma ett barns teckning, en teckning som bara är ett stort virrvarr av färger. Det är lätt att per automatik fråga "vad fint! har du ritat av vårt hus?" eller liknande istället för att låta barnet själv förklara vad fantasin fått hen att rita. Fantasi är något som vi bör försöka hålla kvar så länge vi kan, även i vuxen ålder. Albert Einstein sa såhär om fantasi:

”När jag ser på mig själv och mitt sätt att tänka, så måste jag dra slutsatsen att fantasins gåva har betytt mer för mig än förmågan att tillägna mig ny kunskap.”

Det säger väl hur viktigt fantasi är för oss människor. Fler citat om fantasi hittar du här

 

LÄS ÄVEN: "Så leker barn i åldrarna 0-10 år"

 

 

 

 

 

Utvalda LEGO DUPLO favoriter