Annons:
Hela denna del är ett samarbete med LEGO DUPLO

 

Många föräldrar glömmer lekens värde

Många föräldrar glömmer lekens värde

Många föräldrar idag glömmer bort att leken är en stor del av barnens lärande och utveckling. I en värld där vi alla allt mer konkurrerar med varandra vill många förbereda barnen på vad som komma skall. Mer tid läggs på att utveckla barnens förmågor i läsning, skrivning och räkning eller andra och mindre tid läggs på leken.

Den främsta anledningen till det kan vara att det råder en kunskapsbrist bland föräldrar, och även hos myndigheter, i lekens värde för ett barns utveckling, menar danska Hanne Rasmussen, som är ansvarig för LEGO Foundation. 

Om föräldrar och myndigheter pushar sina barn att kunna räkna och läsa tidigare och tidigare kommer barnen till slut att gå miste om det tidiga lärandet som grundas i leken. Under leken lär sig barnen att utveckla sin kreativitet, problemlösning och empati, menar Hanne Rasmussen. 

Lego Foundation Hanne Rasmussen lek barns utvecklingKunskapen om det lekbaserade lärandet har ökat enormt de senaste åren, men den har bara nått några få föräldrar. Om det säger Hanne Rasmussen såhär:

Både i det formella utbildningssystemet och i hemmen är fokusen på lekens värde för barnen begränsad. Det är verkligen något vi vill arbeta med - att öka förståelsen för värdet av att leka och vad den kan göra för barnen, eftersom leken minskar allt mer då föräldrar och myndigheter vill att barnen ska lära sig en specifik kompetens och räknekunnighet tidigare.

LEGO Foundation vill nu öka kunskapen om lekens värde för barns utveckling och kommer att lägga 4 miljoner euro på en ny ”Lego professorship” vid Cambridge University. Syftet är att ge en akademisk grund till det pedagogiska värdet av lek, och att definiera tydligare vad som fungerar och hur man mäter det.

När Hanne växte upp i Danmark på 70-talet minns hon att den mesta av tiden gick åt till att leka. Hon hade inte ett fullt schema varje vecka med massvis med aktiviteter utanför skolan.

Vi hade mer rum för att faktiskt engagera oss och roa oss själva och vi lärde oss genom det och växte även genom det, säger hon.

Över hela världen vill föräldrar det bästa för sina barn, och de flesta lägger ner mycket tid och energi på att göra just det. Leken är dock sällan en del av sakerna på den listan vilket till stor del beror på att man inte vet vikten av leken och vad den kan göra för barnen. Problemet är alltså inte att föräldrarna inte vill sitt barns bästa! 

LÄS MER: "Barns motorikutveckling"


(Källa: Lucy Ward, the Guardian)

Utvalda LEGO DUPLO favoriter