Kan man frysa pepparkaksdeg? Vi reder ut
Har du gjort en alldeles för stor sats pepparkaksdeg och vill spara den till julbaket senare i december? Ingen fara. Här är svaret på alla dins frågor!
December månad har anlänt och suget att börja julbaka har säkert infunnit sig hos många: Knäck, lussekatter och pepparkakor är klassiska julbröd att njuta av inför jul.
Pepparkaksdeg är en oumbärlig del av julstök och baktraditioner. Doften av kryddor som kanel, ingefära och nejlika väcker både minnen och förväntningar inför högtiden. Men ibland behöver det gå snabbt – och då är ett enkelt och snabbt recept på pepparkaksdeg guld värt. Förutom att vi delar ett smidigt recept, reder vi också ut vanliga frågor: Hur länge håller pepparkaksdegen i kylen? Och går det att frysa den för att baka senare?
Allt för pepparkaksbaket hittar du här!
Enkelt recept på snabb pepparkaksdeg
Du behöver följande ingredienser till ungefär 120 stycken pepparkakor.
- 250 gram smör
- 2 dl strösocker
- 1 dl sirap
- 2 msk malen kanel
- 1 ½ msk malda nejlikor
- 1 ½ msk malen ingefära
- ½ msk bikarbonat
- 2 msk vatten
- 8 dl vetemjöl
Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull, rör sedan ned socker och sirap och rör om tills dess att sockret har smält. Låt blandningen allt svalna innan du fortsätter. Blanda alla kryddor med vattnet och rör ned det i den kalla smör-och sockerblandningen.
Blanda sedan ihop bikarbonaten med mjölet, rör ned den i smeten och arbeta ihop det hela till en deg. Avsluta med att rulla in degen i plastfolie och låt den ligga och vila i kylskåpet i 2 timmar.
Baka ut pepparkakorna – glöm inte att du behöver ha ett mjölat underlag så inte degen fastnar – och lägg dem på en smörad plåt eller på bakplåtspapper. Grädda dem i ca 5 minuter på runt 220 grader (OBS! grader på ugnen kan variera, mycket beroende på om man använder sig av en varmluftsugn eller inte)
Hur länge håller egengjord pepparkaksdeg i kylen?
Följer du receptet ovan har du tillräckligt med deg för drygt 120 stycken normalstora pepparkakor, vilket kan kännas rätt mäktigt att baka i en omgång. Du kan därför med fördel spara en del av degen och fortsätta julbaket en annan dag. Men hur länge håller sig egentligen hemgjord pepparkaksdeg i kylen?
För att pepparkaksdegen ska hålla sig fräsch och inte torka är det främst viktigt att plasta in degen ordentligt. Då håller degen upp till 10 dagar i kylskåpet, enligt Godare.
Kan man frysa in pepparkaksdeg?
Har du inte alls lust att baka pepparkakor inom 10 dagar så går det alldeles utmärkt att frysa in den. Matklubben skriver följande:
"Visst kan du frysa pepparkaksdeg. Den håller sig fin i frysen i flera månader."
Men även när du fryser in pepparkaksdegen är det viktigt att tänka på hur du förvarar den. Du bör packa degen väl, eftersom den torkar lätt på ytan i frysen. Det är också viktigt att du packar den väl så den inte absorberar lukt och smak från andra matvaror i frysen. Tänk alltså att du ska packa in den så lufttätt som möjligt, ett bra tips är att rulla in den i plastfolie och sedan en lufttät burk.
Degen tinar bäst i kylskåp!
Lycka till med julbaket! God jul!