Julmaten du ska äkta dig för för att slippa bli sjuk
Julmaten du ska äkta dig för för att slippa bli sjuk - Foto: Johan Nilsson/TT, ANDERS WIKLUND / TT

Agnes Wold: Julmaten du ska se upp med – för att slippa bli sjuk

Hur förvarar man julmaten på bästa sätt och vilka rätter på julbordet är det störst risk att bli sjuk av? Agnes Wold reder ut hur du ska tänka kring julmaten – och dödar myten om att man blir sjuk på julen.


Julen är en tid för gemenskap, värme och inte minst god mat! Julafton är ofta en lång dag av firande, paketöppning och kanske en traditionell julmiddag med en stor härlig buffé med hela tjocka släkten. 

När många människor är samlade och en stor buffé är uppdukad, kan det ofta innebära att maten står framme ett tag. Vilket Anges Wold, professor i klinisk bakteriolog, kan orsaka sjukdomar. I podden "Fråga Agnes Wold" svarar hon på frågor om julmaten. 

Läs mer: Så smittar vinterkräksjuka – personerna som bör oroa sig

Foto: Thomas Johansson/TT

Så förvarar du maten på julbordet – för att slippa bli sjuk

En fråga Agnes besvarar i podden handlar om just vilken rätt på buffén som bör prioriteras att ställas in i kylen, för att inte skapa en smittkälla. Och det är inga roliga nyheter Agnes kommer med för den som vill ha en lång middagssittning med julbuffé: 

– Det är tyvärr det mesta. Dels har vi saker som hemgjord majonäs och vispgrädde. Om den som lagat detta kan haft bakterien staf aureus på fingrarna, så kan den ha kommit dit och då kan den tillväxa i grädden och bilda toxinerna som man får matförgiftning av. Sånt ska man därför inte ha framme, förklarar Agnes. 

Hon fortsätter lista de rätter som inte håller sig fräscht så länge ute i rumstemperatur. 

– Sen har vi all form av kött och fisk som är mer eller mindre färsk, gravad lax och köttbullar. Det är inga direkt jättefarliga bakterier som kan komma, men med allmän bakterietillväxt som gör att maten blir dåligt och ruttnar, så det ska man också stoppa in. 

Men för den personen som vill ha maten framme lite extra, kan glädjas med att der finns ett par rätter på julbirdet som faktiskt klarar sig utanför kylen lite bättre än ovanstående. 

– Det enda som kanske inte är så viktigt det är sånt som är rökt eller saltat, som matjessill, rökt lax och skinkan. Allt som är rökt och saltat och så, det klarar sig bättre. 

Agnes Wold konstaterar att julbordet, med alla dess rätter kan stå framme i 4-5 timmar. Men det största problemet är att ta in och ut maten från kylen, så maträtterna blir varma och kalla i flera olika omgångar. Hennes tips är att ta fram allting i mindre portioner för att undvika detta. 

Läs mer: Vanliga misstaget föräldrar gör vid jul – ekonomens tips

Foto: Johan Nilsson/TT

Rätterna du ska undvika – för att minska risken för matförgiftning

Det är många av Agnes lyssnare som verkar vara oroliga för att råka ut för matförgiftning efter att ha ätit julbord. Och Agnes påpekar att det man ska vara mest rädd för i sådana fall är just grädde och egenslagen majonäs. 

– Grädden som man vispat själv, majonäs man slagit själv, sånt man kan ha fått i stafylokocker som kan växa till. Om vi pratar om matförgiftning. 

Undvik egenslagen majonäs. Foto: Ellingsen, Tommy

Blir man sjuk lättare på julen? 

Upplever du att du ofta blir sjuk på julen, när man äntligen får vara ledig och ta det lite lugnt, Agnes Wold menar att det är en myt att det ska finnas någon korrelation att sjukdom och stress hänger hop. 

– Det är en annan myt som äntligen börjar falna, den här stressmyten. Att det är så farligt att vara stressad så då blir man sjuk. 

Wold förklarar att lika många som tror att man blir sjuk av att man stressar för mycket, tror att man blir sjuk efter en stressig period. 

– Jag tror att om man verkligen skrev upp och noterade när man blev sjuk, om man gjorde det tre år i rad skulle man se att det har absolut ingenting att göra med om man jobbade eller var ledig. Det har att göra med att man kommer ihåg fel, så man kommer väldigt mycket ihåg om man hade stressat och sedan var ledig och sen blev sjuk. Man kommer inte ihåg alla tillfällen man var sjuk utan att man hade stressat och sen var ledig och man kommer heller inte ihåg alla gånger man stressat och sen blev ledig och inte blev sjuk. 

– Man minns det som stämmer med ens förutfattade meningar. 

Det stämmer alltså inte att man blir mer sjuk under julen, iallafall inte enligt Agnes Wold. 

Foto: Pexels.com
/
/
stats