Så gör du perfekta pannkakor varje gång!
Så gör du perfekta pannkakor varje gång! - Foto: Janerik Henriksson/TT, Hasse Holmberg / TT

Kan man steka pannkakor i olja? Så gör du perfekta pannkakor

Pannkakor är en favorit i många hushåll. Här ger vi några enkla tips på hur du gör perfekta pannkakor varje gång – och reder ut om kan egentligen kan byta ut smöret mot olja i smeten.


Finns det något mer lockande än doften av nygräddade pannkakor? Det funkar till frukost, lunch och middag och uppskattas av hela familjen! Perfekta pannkakor är en riktig konstform som kombinerar rätt teknik, de bästa ingredienserna och en gnutta kärlek för att få till den där gyllene ytan och frasiga texturen.

Nedan ger vi våra bästa tips på hur du får till de allra godaste pannkakorna! 

Så gör du perfekta pannkakor - 6 enkla tips

För att göra perfekta pannkakor varje gång, finns det några tips att förhålla sig till. Dessa är: 

Använd ingredienser med samma temperatur

Tänk på att risken för klumpar minskar om alla ingredienser har samma temperatur. Har du bråttom, värm mjölken med smör innan du blandar ihop smeten. Här är vårt bästa recept på pannkakor!

Byt ut en del av mjölken 

En halv till en deciliter mineralvatten, cider eller öl i stället för mjölk i smeten gör pannkakorna fluffigare och frasigare. Ett extra ägg i smeten gör att pannkakorna håller ihop ännu bättre och mättar mer.

Sila mjölet 

Ett enkelt knep är att sila mjölet ner i smeten, för att minska risken för klumpar. Smetens konsistens ska vara len, ungefär som drickyoghurt.

Låt smeten vila 

Vänta minst tio minuter innan du börjar steka. Mjölet suger åt sig vätska, jämnar ut smeten vilket gör att pannkakorna håller ihop bättre.

Om smeten även får stå en längre stund i rumsvärme innan det är dags att steka, minskar risken att pannkakorna går sönder på grund av temperaturskillnaden mellan kall smet och varm panna.

Tänk på temperaturen 

Värm först upp pannan på hög värme. Sänk värmen vartefter du steker, strax under medelvärme är ett riktmärke men viktigt att tänka på är att alla spisar är olika. Du får helt enkelt känna efter hur din spis fungerar! 

Ha tålamod

Vänd pannkakan först när den stelnat, lossnat i kanterna och fått stekyta. 

Källa: Arla

Pannkakor är en favorit hos många! Foto: Janerik Henriksson/TT

Kockens bästa knep för att lyckas med pannkakorna

Alla har olika preferenser på hur man vill ha sina pannkakor, men några tips att utgå från har tv-profilen och krögaren Sandra Mastio, listat i en intervju med Allt om mat: 

1. När du gör smeten: undvik att blanda allt på en gång. Börja med att blanda mjöl, salt och hälften av mjölken till en kräm, så undviker du klumpar.

2. Glöm inte saltet i smeten – det förhöjer smaken i pannkakorna.

3. Vispa smeten några minuter längre än vad du tror, då bildas gluten som ger textur åt pannkakorna.

4. Låt smeten svälla i minst 20 minuter, och tillsätt mer mjölk om den tjocknar.

5. Stek dina pannkakor i mycket smör, så blir de frasiga och extra goda.  

6. Använd en stekpanna som du känner dig bekväm med – det fungerar bra med både gjutjärnspanna och belagd panna. 

Sandra Mastio är en riktig pannkaksälskare! Foto: Johan Nilsson/TT

Kan man använda olja istället för smör i pannkakor

Kan du inte motstå suget för pannkakor men har inget smör hemma, då kan du pusta ut. För det finns andra ingredienser som kan ersätta smöret. Nämligen olja. 

I forumet på Pannkakor.se besvarar de just frågan om hur det funkar att byta ut smöret mot olja: 

”Olja eller smör är mycket en smaksak. Smör har en egen smak som kan förhöja smaken på pannkakan, medan en neutral olja inte ger samma smak. Smör eller smör och olja i blandning brukar ge finare yta än bara olja. Och bara olja kan ibland fräsa och skvätta. Steker du i mycket olja får du pannkakor som blir mer likt friterade.”

Mat
/
/
/
stats