Hur värmer man ris enklast? Vi reder ut
Att koka rätt mängd ris till middagen verkar vara ett problem många tampas med. Men hur värmer man upp det överblivna riset på bästa sätt? Vi har svaret!
Att värma upp överblivet ris kan verka som en simpel uppgift, men det är inte så enkelt som man kan tro. Det finns faktiskt några viktiga saker att tänka på för att bevara risets smak och konsistens.
Det många inte vet är att kokat ris kan bli dåligt snabbt om det hanteras på fel sätt. Här är allt du behöver veta om hur du tar hand om ditt överblivna ris!
Hur värmer jag överblivet kokt ris?
I Allt för föräldrars forum uppkommer frågan om hur man på enklast möjliga sätt värmer upp överblivet ris.
”Riset står fortfarande kvar i kastrullen. Man kan ju värma en portion i taget i micron men idag ska hela familjen äta samtidigt och då blir det ju liksom kö till micron. Något bra knep någon?”, lyder frågan som personen ställer i forumet.
Det är flera personer som skickar in sina bästa tips på hur de värmer upp överblivet ris:
”Lägg riset i durkslaget eller en stor sil som du i sin tur ställer i en kastrull med kokande vatten och låter riset ångas så det bir varmt. Har du inte någon sil som passar ändamålet så lägg riset i kokande vatten och häll av efter någon minut, som om du skulle koka pasta.”
”Lägg över riset från kastrullen i en ugnsform och värm upp i ugnen med en klick smör så det inte blir torrt”
”Ta bara en liten skvätt vatten i botten på kastrullen. Låt stå på mellanvärme en stund under lock. Rör om ibland. När riset är varmt är det färdigt.”
Men det är en person som påpekar att det kan vara farligt att äta överblivet ris.
”Ris blir fort dåligt, egentligen ska man inte äta uppvärmt ris. Har fått förklarat att det beror på att det finns så många ytor runt om där bakterier kan få fäste.”
Svaren ovan kommer från forumtråden: Hur värmer jag kokt ris enklast?
Varför kan det vara farligt att spara ris?
Bacillus cereus är en i miljön allmänt förekommande bakterie som finns över hela världen. Bakterien kan förekomma i torra råvaror som exempelvis ris. Sjukdomsutbrott framkallade av bacillus cereus beror ofta på att ett förorenat livsmedel efter tillagning förvarats för länge vid så hög temperatur att bakterierna kunnat tillväxa och bilda enterotoxin.
Det finns värmetåliga och värmekänsliga toxiner, men det är det värmetåliga som främst orsakar kräkningar, i folkmun: Matförgiftning. Det är i första hand ris och risrätter som drabbas.
Genom sin sporbildande förmåga överlever bakterien kokning. Och vid för långsam nedkylning, eller om maten får stå för länge i rumstemperatur eller på för svag varmhållning, kan bakterien tillväxa och bilda toxinet. Eftersom toxinet är värmetåligt förstörs det inte heller vid uppvärmning/stekning av maten.
Det är viktigt med god livsmedelshygien. Tillagad mat ska nedkylas snabbt. Ris får inte varmhållas för länge, eller sparas i flera dygn.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Så förvarar du tillagat ris säkert
I Livsmedelverkets forum är det en person som ställer frågan om hur man ska hantera tillagad pasta, ris och potatis för att undvika att drabbas av matförgiftning.
”Det är om riset, pastan eller potatismoset har fått stå för länge (flera timmar) i rumstemperatur som en bakterie som heter Bacillus cereus kan föröka sig till så mycket att de kan orsaka matförgiftning. Denna bakterie kan bilda värmetåliga gifter när den förökar sig. Med för länge menar vi mer än två timmar.”, skriver Livsmedelsverket på sajten.
För att undvika bakterien bör du kyla ner riset snabbt, helst inom inom två timmar, för att sedan ställa det i ett kylskåp som håller ca 4 grader. Då är risken mycket liten att bakterien ska ha kunna försöka sig till hälsoskadliga mängder. Vid 4 grader kan inte Bacillus cereus-bakterierna föröka sig.