Återhämtning: Mjuk mat efter magsjuka
Det är påfrestande för kroppen att ha magsjuka och det kan ta tid innan man återhämtat sig. Här är tips på vad man kan äta efter man varit sjuk, mat som är skonsam för magen.
Mjuk mat som är snäll för magen kan vara mosade potatis, potatismos, ris, nudlar, ägg, fisk, kyckling, bönpasta eller pasta. Dessa livsmedel är lättare att smälta och kan vara bra att äta när man har magproblem eller har svårt att smälta mat. Här listar vi tips på mat som är snäll för magen, dock är vi alla olika så rådfråga alltid en läkare eller dietist om du inte mår bra!
Bra mat efter magsjuka som är skonsam mot magen
Efter magsjuka kan det vara bra att börja med att äta lite mjuk, lätt smältbar mat och sedan öka mängden och introducera andra livsmedel allteftersom magen känns starkare.
Här är mjuk, lätt smältbar mat som kan vara bra att äta efter magsjuka
Ris, till exempel kokt ris eller risotto
- Mosade potatis eller potatismos
- Bönpasta eller pasta
- Nudlar, till exempel nudelsoppa
- Ägg, till exempel äggröra eller mosade ägg
- Fisk, till exempel kokt torsk eller lax
- Kyckling, till exempel kokt kyckling eller kycklingsoppa
- Mjuk, välkokt grönsak, till exempel morötter eller zucchini
Läs mer: Barnbidraget 2023 - Datumen som sticker ut.
Fler tips efter magsjuka
Det kan också vara bra att dricka mycket vätska, till exempel vatten, att äta små måltider ofta. Det kan också vara bra att undvika mat som är svår att smälta, som till exempel starkt kryddad mat, rött kött och fet mat, tills magen har läkt.
Efter magsjuka är det viktigt att återställa vätskebalansen i kroppen och att se till att magen får vila så att den kan läka.
Här är några saker som kan vara bra att tänka på efter magsjuka
Drick mycket vätska, såsom vatten, att dricka lite och ofta för att återställa vätskebalansen i kroppen.
- Drick drycker som Proviva, som innehåller goda bakterier för magen
- Undvik kaffe
- Undvik apelsiner, citron och liknande som kan vara starkt för magen
- Ät små måltider ofta, istället för stora måltider, för att inte belasta magen för mycket.
- Välj mjuk, lätt smältbar mat som är rik på elektrolyter, såsom ris, gröt, mosade potatis och ägg.
- Undvik mat som är svår att smälta, såsom starkt kryddad mat, rött kött och fet mat, tills magen har läkt.
- Ta det lugnt och undvik att göra fysiskt ansträngande aktiviteter för att ge magen tid att vila och läka.
- Prata med en läkare eller dietist om du är orolig för att du inte får i dig tillräckligt med näring eller om du fortsätter att ha magbesvär.