De varma rötmånaderna kan påskynda försämringen av färsk mat.
De varma rötmånaderna kan påskynda försämringen av färsk mat. - Foto: Foto: Pexels och Unsplash.

Rötmånad: Så får du maten att hålla

Rötmånaden, som traditionellt infaller under sommarmånaderna, innebär ofta varmt väder som kan påskynda försämringen av färsk mat. Här är några tips för att hålla maten fräsch.


Vi har nu kommit till den härliga men samtidigt lite knepiga perioden som vi i Sverige kallar rötmånaden. Sommaren står i full blom, men med det kommer också värmen som gör att våra matvaror kanske inte mår lika bra som vi. Det är precis som om kylskåpet går på semester när vi behöver det som mest.

För att hjälpa dig navigera igenom denna utmaning har vi listat våra bästa tips på hur vi håller maten fräsch under rötmånaden.

Så hanterar du maten under rötmånad

  1. Kylning
    Kyl maten så snabbt som möjligt. Det är viktigt att förvara maten i kylskåp, kylboxar eller kylpåsar, särskilt när temperaturen är hög.

  2. Tillagning
    Tillaga maten korrekt. Kött, fisk och fjäderfä ska tillagas till tillräckligt hög temperatur för att döda eventuella bakterier.

  3. Undvik korskontaminering
    Använd olika redskap och skärbrädor för råa och tillagade livsmedel för att undvika spridning av bakterier.

  4. Hygien
    Tvätta händerna ofta, särskilt före och efter hantering av rå mat.

  5. Använd färskvaror snabbt
    Försök att inte köpa mer färsk mat än vad du kan konsumera inom några dagar.

  6. Se över förvaringsmetoder
    Förvara färskvaror som frukt och grönsaker i en öppen plastpåse i kylskåp för att bibehålla deras fräschhet.

  7. Kontrollera matens tillstånd
    Var uppmärksam på lukten, smaken och utseendet på maten innan du äter den. Om du är osäker, är det bättre att kasta bort den.

  8. Återförslut förpackningar
    Förpackningar som inte är helt förslutna kan snabbt leda till att mat blir dålig. Återförslut öppna förpackningar ordentligt eller överför innehållet till lufttäta behållare.

  9. Frys in mat
    Om du vet att du inte kommer att kunna äta upp maten innan den blir dålig, överväg att frysa in den. De flesta livsmedel kan frysas, men det är bäst att göra det så snart som möjligt efter inköp för att bibehålla fräschheten.

  10. Temperaturcheck
    Se till att kylskåpet är inställt på rätt temperatur. Det ska vanligtvis ligga mellan 0-4 grader.

Kom ihåg att rätt förvaring och hantering av mat inte bara hjälper till att bevara matens smak och näringsvärde, men det bidrar också till att förhindra matförgiftning.

/
Mat
stats