Här är svampar att hålla koll på under svampplockningen.
Här är svampar att hålla koll på under svampplockningen. - Foto: Foto: Pexels.

När plockar man svamp – så hittar du skogens guld

Svampplockning – en äkta svensk tradition och ett nöje som många av oss ser fram emot varje år. När sommaren börjar lida mot sitt slut och höstens första kyliga vindar sveper in, vet vi att det snart är dags att ta med korgen och ge sig ut i skogen.


Att plocka svamp i skogen kan vara en avslappnande och belönande upplevelse. Men det kräver kunskap om var man ska leta och hur man kan känna igen ätliga svampar.

Att plocka svamp – 7 tips

Är du nybörjare eller kanske en rutinerad svampplockare som vill friska upp minnet? Här kommer några handfasta tips för att hjälpa dig att hitta de där guldkornen i skogen, och samtidigt se till att du och din familj har en säker och trevlig svampplockardag.

1. Välj rätt tidpunkt

Svampsäsongen i Sverige sträcker sig oftast från juli till september, beroende på väderförhållandena. Efter en period med regn följt av några soliga dagar är optimalt.

2. Välj rätt plats

Svamp trivs bäst i fuktiga, skuggiga miljöer. Leta i närheten av träd, speciellt bland tall, gran, bok och björk. Många svampar har speciella träd de samverkar med.

3. Känn till svamparna

  • Kantarell: Denna populära svamp har en karakteristisk gul-orange färg och skrynklig undersida istället för skivor. Kantareller hittar du oftast i barr- eller lövskog.

  • Karl Johan: En annan populär matsvamp som växer nära tall- och björkträd. Den har en mörkbrun till svart skorpa på toppen och vita till beige skivor undertill.

  • Trattkantarell: Liknar kantarellen men är gråare och växer oftare under barrträd på mossiga platser.

  • Röd flugsvamp: Denna är giftig och ska inte ätas. Den har en karakteristiskt röd hatt med vita prickar.

4. Använd rätt verktyg

En liten korg eller påse är bra för att samla svamp, och en kniv kan användas för att skära av svampens stam från marken.

5. Lär dig känna igen giftiga svampar

Det är lika viktigt att kunna känna igen de giftiga svamparna som de ätliga. Förutom röd flugsvamp, håll utkik efter vit flugsvamp, lömsk flugsvamp och andra giftiga arter.

6. Dubbelkolla alltid

Om du är osäker på om en svamp är ätlig eller inte, ta med den hem och jämför med en bra svampbok eller app. Det är alltid bättre att vara säker än ledsen.

7. Respektera naturen

Plocka inte mer svamp än du kan äta och lämna alltid små svampar kvar så att de kan växa till sig och fortplanta sig.

Mat
/
/
stats