Hur många kalorier är det i ett ägg och vad kan man laga för gott med ägg? Här hittar du massvis med information om det nyttiga livsmedlet ägg!
Hur många kalorier är det i ett ägg och vad kan man laga för gott med ägg? Här hittar du massvis med information om det nyttiga livsmedlet ägg! - Foto: Foto: Pexels, Unsplash

Hur många kalorier i ett ägg? Vi reder ut

Ägg ägg mera ägg ät så får du skägg! Ägg är ett mumsigt livsmedel, tycker många. Här kan du läsa lite mer om ägg, bland annat hur många kalorier ett ägg innehåller och hur mycket protein respektive fett det är i ett ägg. Dessutom ger vi tips på fem goda recept att laga på ägg.


Hur många kalorier är det i ett ägg?

Ett mediumstort ägg innehåller ungefär 68 kalorier. Denna siffra kan variera beroende på äggets storlek. 

Näringsämnen i ägg

Proteinet finns mestadels i vitan, medan fettet sitter i gulan. Det är en bra källa till näringsämnen. 

Hur mycket protein är det i ägg?

Ett mediumstort ägg innehåller ungefär 6 gram protein. I ett stort ägg är det cirka 6,5 gram. Proteinerna är högkvalitativa och innehåller alla essentiella aminosyror. Vitan har mest protein, medan gulan innehåller fett och andra näringsämnen.

Hur mycket fett är det i ett ägg?

Ett mediumstort ägg innehåller omkring 5 gram fett. Det mesta av fettet, cirka 1,6 gram, är mättat fett. Resten är en blandning av enkelomättade och fleromättade fetter. Fettet sitter huvudsakligen i gulan. Ägg är också en källa till omega-3-fettsyror.

Fem intressant fakta om ägg:

  1. Färgen: Skalfärgen på ägg beror på hönsrasen, inte näringsinnehållet.

  2. Hållbarhet: För att testa ett äggs färskhet, lägg det i vatten. Ett färskt ägg sjunker och ligger platt på botten.

  3. Dubbla gulor: Ägg med två gulor förekommer oftare hos unga höns. Det är helt ofarligt och ätbart.

  4. Många näringsämnen: Ägg innehåller alla essentiella aminosyror och är en av få naturliga källor till vitamin D.

  5. Kyl eller ej: I USA kyls ägg, men i Europa gör man ofta inte det. Skillnaden beror på olika metoder för att förhindra salmonella.

Tips på mat med ägg – fem goda recept 

  1. Äggröra: Vispa ihop ägg, salt och lite mjölk. Stek i en panna på låg värme. Servera med bröd eller grönsaker.

  2. Omelett: Fyll med ost, skinka och grönsaker som paprika eller spenat. Vik över och stek tills den är fast.

  3. Spaghetti Carbonara: Koka spaghetti. Blanda ägg, riven parmesan och peppar. Tillsätt i den nykokta, varma pastan och rör om.

  4. Pocherade ägg: Koka upp vatten med lite ättika. Skapa en virvel och släpp i ett knäckt ägg. Koka i 3-4 minuter. Perfekt på avokadomacka eller som en del i Eggs Benedict.

  5. Äggmuffins: Fyll muffinsformar med ägg, grönsaker och ost. Grädda i ugnen tills de stelnar. Praktiska och enkla att ta med.

Vad är kalorier?

Kalorier är en måttenhet för energi. I sammanhang som rör mat och motion syftar man vanligtvis på kilokalorier, förkortat kcal. De mäter energiinnehållet i mat och dryck. Kalorier används också för att beskriva energiförbrukning genom fysisk aktivitet. Balansen mellan intagna och förbrukade kalorier påverkar kroppsvikten.

Lästips: Nyttigare alternativ till kanelbullar – 5 recept utan vetemjöl

Lästips: 2 olika recept på chokladbollar utan vaniljsocker

Mat
/
stats