Fått nog av bruna bananer? Här är enkla knepet
Finns det något tråkigare än när bananerna blir bruna och övermogna på bara några dagar? Troligtvis inte. Här är enkla knepen för att undvika övermogna bananer.
Bananer är den perfekta frukten. De är lätta att ha med sig i handväskan för att snabbt höja blodsockret, de är kladdfria och bekväma för barnens mellanmål, och de är en fantastisk ingrediens i en krämig smoothie.
Men hur irriterande är det inte när bananerna snabbt blir bruna och varför händer det så ofta, kan man undra? Ofta beror det på att bananerna inte förvaras på rätt sätt.
Läs mer: Blir du akut sötsugen? Det här kan du baka snabbt

Hur ska man förvara bananerna för att undvika att de blir bruna?
Det finns några enkla hacks rörande förvaringen som du bör ha i åtanke för att behålla dina bananer fräscha längre.
- Förvara dina bananer svalt och mörkt! Det här är det enklaste knepet om du vill hålla bananerna fräscha länge.
-
Ett annat tips är att linda stamänden med plastfolie. När bananer mognar släpper de ifrån sig etylengas. Det här gör dem bruna snabbare. Om du håller tätt runt stammen frigörs mindre gas, vilket saktar ner mognadsprocessen!
Läs mer: Trött på omogna avokados? Så får du avokadon att mogna snabbt

Hur ska man inte förvara bananerna?
Du ska gärna förvara bananerna mörkt och svalt – men det finns några miljöer du ska undvika att förvara bananerna i.
- Förvara inte bananer i plastpåsar, de gillar inte värme och fukt.
- Förvara inte bananer med annan frukt. Det påskyndar mognadsprocessen.
Läs mer: Kan man frysa leverpastej? Här är svaret!
Kan man förvara bananer i kylskåpet?
Är kylskåpet svalt och mörkt? Ja! Att förvara bananer i kylskåpet håller dem fräscha länge. Det enda problemet är att kylan påverkar skalet som blir brunt väldigt fort. Så om du, eller ditt barn, är känsliga mot bananer med brunt, mörkt skal är kylskåpet inte den optimala förvaringsplatsen.
Läs mer: Kan man äta smörgåstårta när man är gravid? Vi reder ut!

Hur räddar jag bruna bananer?
Om bananerna har blivit övermogna och det inte känns så lockande att äta dem som de är, så finns det några sätt att använda bruna bananer, istället för att slänga dem. Ju brunare banan, desto sötare smak - de är alltså en perfekt ingrediens i godsaker.
Tips på saker att laga med bruna bananer:
- Bananglass
- Bananpannkakor
- Glassklubbor med fryst banan
- Smoothies
- Banankaka